Column van de Dag: Earth & Fire krijgt na 50 jaar een indrukwekkend eerbetoon in de vorm van ‘Memories’

Foto: collage Marius van Buuringen

Derde muziekcolumn van Marius van Buuringen: Iedere twee weken verhalen over zowel oude als nieuwe producties, oudere artiesten met opvallende nieuwe releases, en even zo vaak boeiende achtergrondverhalen. Kortom: Verhalen uit de wereld van Marmusic. Vandaag richt Marius zich op complete oeuvre van Earth & Fire, verzameld in één cd-box: Memories.

10 cd’s tellende boxset met nagenoeg complete oeuvre van de in 1967 in de voorsteden van Den Haag gevormde band vanaf 3 februari in de winkel en… op Marmusic
Dat goede muziek onsterfelijk is bewijst de popgroep Earth & Fire. Exact 50 jaar nadat de broers Koerts, Hans Ziech en Cees Kalis in 1967 de band Opus Gainfull (de voorloper Earth & Fire) oprichtten komt een box op de markt met nagenoeg het complete oeuvre van de band, die uitgroeide tot een van de belangrijkste Nederlandse popformaties van de 20e eeuw.

Terug naar Den Haag
Voor dit verhaal draaien we de klok zo’n 5 decennia terug en richten de focus op Den Haag. De hofstad was aan het eind van de the zestiger Jaren de ‘place to be’ als het ging om de Nederlandse popmuziek met groepen zoals Q65, the Golden Earring, the Motions, Shocking Blue en dus ook Opus Gainfull, die na de komst van zangeres Manuela Berloth werd omgedoopt in Earth & Fire. De rol van Manuela Berloth zou overigens van korte duur zijn. Vanwege een oogziekte moest zij afhaken, waarna haar plaats werd ingenomen door Jerney Kaagman.

Doorbraak
Het zou uiteindelijk duren tot 1970 voordat de band uiteindelijk zou doorbreken. Dat gebeurde met de single ‘Seasons’, geschreven door Golden Earring-gitarist en -zanger George Kooymans. Het nummer bereikte een tweede plaats in de Nederlandse Top-40, en nog in hetzelfde jaar maakte Earth & Fire hitsingles als Ruby Is The One en Wild And Exciting.

Vanaf 1971 verlegde Earth & Fire de muzikale koers naar symfonische rock. Gerard Koerts introduceerde de mellotron in de Nederlandse popmuziek. Het instrument bleef jarenlang typerend voor de sound van de band.

Na het vertrek van Chris Koerts werd met nieuwe gitarist Ronnie Meyjes in 1982 nog een top-15 hit uitgebracht: 24 hours. De groep viel een jaar later echter uiteen, waarna Kaagman een tweetal soloalbums maakt. In 1987 maakte de groep nog een come-backtour in een nieuwe bezetting met daarin onder andere Ton Scherpenzeel.

Hele oeuvre in 1 box
En nu, precies 50 jaar na Opus Gainfull en 47 jaar na de echte doorbraak met ‘Seasons’ in 1970, verschijnt op vrijdag 3 februari Memories, een 10 cd’s tellende boxset met alle albums van deze legendarische Nederlandse popformatie.
Bescheiden van vorm, groots van inhoud. Deze 10 CDs tellende box bevat vrijwel het gehele oeuvre van Earth & Fire, zoals:

Het debuut
Hun titelloze debuut, gestoken in een prachtige contemporaine hoes, brengt nog niet het gehoopte succes. Met de symfonische rock van de volgende LP Song Of The Marching Children halen ze wel de bovenste regionen van de hitlijst. Het titelnummer, dat één volledige plaatkant beslaat, is een regelrechte klassieker en is net als de single Storm And Thunder rijk besprenkeld met goddelijke mellotron klanken.

Memories
De perfecte popsong Memories, niet eens op een LP terug te vinden, bereikt in 1972 de bovenste positie in de singlelijsten.

Atlantis
In 1973 verschijnt het tweede concept-album Atlantis die op dezelfde symfonische leest geschoeid is als zijn voorganger.

To The World Of The Future
Onder productionele leiding van Jaap Eggermont nemen ze in 1975 To The World Of The Future op, de plaat die bij uitstek hun transitie van prog- naar popband markeert. De composities zijn nog steeds stevig geworteld in de symfonische rock, maar de sound is flink gemoderniseerd.

Weekend
Het onsamenhangende Gate Of Infinity van twee jaar later hinkt nog op teveel muzikale benen. In 1979 scoren ze echter onverwacht een megahit met de single Weekend, die zeven weken op nummer 1 staat en Jerney Kaagman in haar metaalblauwe broekpak in het collectieve geheugen graveert. De bijbehorende LP, met op Amerikaanse leest geschoeide funk achtige rock, wordt in het kielzog ook een groot succes.

Andromeda Girl
Opvolger Andromeda Girl kan die verkoop niet evenaren, maar bevat met het ELO-achtige titelnummer wel de laatste stuiptrekking van de progressieve Earth & Fire.

In State Of Flux
Op In State Of Flux uit 1982 zijn dat soort uitspattingen definitief uitgebannen, maar weten ze er met de niemendalletjes 24 Hours en Jack Is Back nog wel twee middelgrote hits uit te peuren.

Phoenix
Pas zeven jaar later verschijnt het vrijwel vergeten Phoenix, dat in weerwil van de titel de zwanenzang van de band blijkt te zijn. Alle reguliere albums zijn als afzonderlijke CDs in mini LP-hoesjes terug te vinden in deze box, inclusief de bijzondere uitvoering van hun debuut als luciferdoosje. Een flink deel van hun singles verscheen nooit op LP. Daarom is aan de box nog een tiende CD toegevoegd, die al deze juweeltjes verzamelt en vergezeld van obscuurder werk als de B-kant Tuffy The Cat.

Met deze box krijgt Earth & Fire eindelijk het eerbetoon dat één van Nederlands grootste bands toekomt.

Earth & Fire op Marmusic
Ter gelegenheid hiervan zal op vrijdag 3 februari de uitzending op marmusic van 20.00 tot 21.00 uur geheel in het teken staan van Earth & Fire, met o.a de complete uitvoering van Song Of The Marching Children.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen