Column van de Dag / Zoektocht naar het paradijs

Foto: Arita Baaijens / Youtube

De twintigste ‘Column van de Dag’ van Bibliotheek IJmond Noord: Iedere twee weken aandacht voor een bijzonder boek, een bijzondere uitgave of ander bijzonder evenement rond boeken of rond de bibliotheek. Dit keer aandacht voor Zoektocht naar het Paradijs van Arita Baaijens.

Zoektocht naar het paradijs : een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië / Arita Baaijens
Na bijna twintig jaar met kamelen zwerven door Afrikaanse woestijnen vertrekt ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens met haar stoere metgezel Wayne naar het Altaigebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt ze te paard door bergen en wouden waar beren en wolven wonen. Onderweg ontmoet ze biologen, sjamanen en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken.

Tijdens deze cirkelvormige tocht houdt ze een Gouden Kring Kaart bij om haar gemoedstoestand, datum, tijd, locatie en ontmoetingen vast te leggen. Ondanks haar wetenschappelijke achtergrond raken de schitterende en overweldigende natuur, de folklore en filosofie van de bewoners en de bijzondere mensen haar diep. De natuurbeschrijvingen zijn gedetailleerd en maken de ervaringen invoelbaar. Baaijens behoudt haar nuchtere instelling zodat het verhaal nergens zweverig wordt en heeft tegelijkertijd diep respect voor de natuur en haar bewoners. De combinatie van haar spirituele zoektocht, de beschrijvingen van de bergen en de prachtige natuur met de alledaagse problemen van een reiziger, zoals bijvoorbeeld bureaucratische rompslomp en problemen met gidsen, maken dit tot een fascinerend en bijzonder reisverhaal.

De schrijfster is vooral bekend door haar boeken over haar tochten met kamelen in de Egyptische woestijn. Aanleiding voor dit verhaal was het feit dat ze klaar was met dat leven, in een depressie belandde, en zocht naar een nieuwe obsessie om haar leven weer zin te geven. Het Altajgebergte vulde die leegte op… 

Reacties

Cookieinstellingen