Niet blij met gevel van voormalige V&D in Breestraat

Foto: HGMK

In een open brief uit Joep Frerichs, voorzitter van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, namens dit genootschap zijn ongenoegen over de nieuwe gevel van het voormalige V&D-gebouw, en spreekt zijn zorg uit voor toekomstige gevelwijzigingen in Beverwijks belangrijkste winkelstraat.

Gevels Breestraat 

Nu er allemaal lovende artikelen in de kranten verschijnen over hoe de Breestraat er na de renovatie uit gaat komen te zien, zet de werkgroep Monumenten van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland hier toch een kritische kanttekening bij. 

Wat er in onze ogen dan mis is? Dat is de gevel van de verbouwde V&D, het toekomstige pand van H&M. Nu was de gevel van het oude pand al geen sieraad van de Breestraat, maar de huidige glaswand misstaat zeker en steekt foeilelijk af tussen de bestaande winkelpanden. 

Is dit het gevolg van het onlangs opheffen van de welstandscommissie? Dan houden wij ons hart vast voor de toekomstige verbouwingen van bijvoorbeeld de Schoenenreus en het straks verlaten pand van H&M.

Wij hopen dat de Gemeente Beverwijk bij de komende vergunningaanvragen een vinger aan de pols houdt en zal letten op de inpassing in de huidige gevelwanden, zodat de Breestraat niet alleen een mooie indeling van het wegdek krijgt, maar ook fraai blijft om tegen aan te kijken.

Namens de HGMK-werkgroep Monumenten,

Joep Frerichs – voorzitter

De Gevels van V&D anno 1971 versus de toekomstige H&M-gevel.

Reacties