Aandenken voor laatste bezoekers expositie ‘Blik’

Foto: `Museum Kennemerland

De expositie ‘Blik’ die vanaf oktober 2017 te zien is in het Kennemer Museum in Beverwijk gaat z’n laatste week in.  Zaterdag 27 en zondag 28 januari vormen de laatste mogelijkheid om nog terug te blikken op de conservenindustrie in de IJmond.

Overigens gaan de bezoekers aan deze expositie dat weekend niet met lege handen naar huis. Op die twee laatste dagen van de wisseltentoonstelling ‘Blik’ mogen zij een ‘origineel’ Beverwijks groenteblikje meenemen. Een mooi aandenken aan een belangrijke lokale bedrijvigheid van weleer.

De tentoonstelling ‘Blik’ gaat over het inblikken van groente en fruit, een industrie die tussen 1890 en 1960 in Beverwijk met zijn vele tuinderijen een hoge vlucht nam. Er verrezen in de stad diverse conservenfabrieken. Bekende namen zijn Docter en De Bever. Zij zorgden ervoor dat de bederfelijke boontjes, erwten en spinazie beter konden worden bewaard. Honderden inwoners vonden er werk.

Blikvanger
Blikvanger op de tentoonstelling, die eind september openging en goed werd bezocht, was een piramide van een paar honderd blikjes. Ze zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakt en voorzien van een nostalgische wikkel: getrouwe herdrukken uit de hoogtijdagen. Ook het goed recyclebare blik (Tata Steel) zelf en moderne blikproducten (Coco Conserven) komen aan bod.

Blikpiramide afgebroken en uitgedeeld
De blikpiramide wordt in het slotweekeinde van 27 en 28 januari afgebroken. De paar honderd ‘ouderwetse’ groenteblikjes geeft Museum Kennemerland mee aan de laatste bezoekers. Zolang de voorraad strekt. Een leuk souvenir, een goede reden voor een tweede bezoek. Voor wie nog niet is geweest: het is de laatste kans om de expositie te zien voor alle herinneringen aan deze bedrijfstak teruggaan in de archieven of naar de diverse particuliere eigenaren.

  • Locatie: Museum Kennemerland, Westerhoutplein (ingang Noorderwijkweg 2a)
  • Open: zaterdag, zondag en woensdag, 14.00 tot 17.00 uur
  • Toegangsprijs: € 5, inclusief kop koffie/thee
  • Website: www.museumkennemerland.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen