Column van de Dag / Kunst kan dichter bij de mensen.

Foto: ISOO

Iedere twee weken verzorgt ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van René Beentjes die samen met ISOO de uitdaging aangaat om kunst dichter bij de mensen te brengen.

Door: René Beentjes

Kunst kan dichter bij de mensen
ISOO, centrum voor fotografie in de IJmond pakt deze handschoen op.

In de grotere steden vind je altijd wel gebouwen of musea waar (foto)kunst te bezichtigen is. Ook zomaar ergens op straat of op een plein kun je, zeker in de zomermaanden, onverwacht kunst aantreffen. Dat geeft zo’n grote stad allure en extra uitstraling. Het wekt verbazing en maakt je nieuwsgierig…. heerlijk om naar de stad te gaan, denk je dan.

In kleinere steden is vaak ook wel een museum en/of galerie te vinden, maar dan moet je wel zoeken en je loopt er niet zo gemakkelijk even binnen, de echte liefhebbers uitgezonderd natuurlijk.

In de zomermaanden zijn er bijna overal wel muziek-, kunst- en cultuur-festivals te vinden. Vaak op een plein of park in de stad. Maar ja, daarna blijven er nog tien legere maanden over… zeker in stadjes als Beverwijk, Heemskerk en de Velsense deelgemeenten.

Gezellige drukke plekken
Er zijn plekken in de stad waar altijd wel mensen bij elkaar komen of waar het druk is, bijvoorbeeld in de winkelstraten, de kleinere zijstraten, maar ook bij theaters, bioscopen en horecagelegenheden. Zelfs bij stations. Vroeger was er ook regelmatig veel volk bij de kerk en het naastgelegen buurtcafé. Nu is een kerkplein nog steeds vaak een centraal gelegen aantrekkelijke plek in de stad.  Dit zijn allemaal geschikte plekken voor kunst & cultuur op straat.Meer kunst & cultuur op straten en pleinen
De visie van de kunst&cultuur-wereld en ook van de gemeente die deze organisaties subsidieert, zou moeten zijn: meer kunst & cultuur op straten en pleinen. Iedere organisatie zou verleid of misschien wel verplicht moeten worden om minimaal 1 à 2  activiteiten per jaar op straat uit te voeren gedurende een x-aantal dagen/weken.Waarom ?
Omdat het ook kleinere steden zoals Beverwijk, Heemskerk en Velsen meer allure en extra uitstraling geeft, en dan ga je graag de stad in.  Het is ook goed voor het lokale bedrijfsleven en de middenstanders. Die verleid je zo ook om meer te gaan investeren. Bovendien zorg je zo voor een gemakkelijk en prettig contact tussen kunst & cultuur enerzijds en grotere bevolkingsgroepen anderzijds. Er kan ook een wisselwerking plaatsvinden.

Vanuit deze visie zullen er ook budgetten gereserveerd moeten worden. Door de instellingen maar met name ook door de gemeentes, die een aanjaagfunctie hebben en de geschikte randvoorwaarden kunnen bieden.  En dan hopen we maar dat deze budgetten “hard” zijn en niet halverwege worden ingeruild voor lantaarnpalen. Dit is kort geleden werkelijk gebeurd.

ISOO neemt de handschoen op
ISOO, het centrum voor fotografie in de IJmond, heeft voor komende jaren de visie dat fotografie dichter bij de mensen moet zijn. ISOO heeft een prachtig gebouw aan het Stationsplein. Daar komen wel heel veel mensen langs van en naar bus en trein. De ISOO-deur open, vlaggen, sandwichbord, etc., maar binnenlopen voor de foto-expositie bij ISOO gebeurt veel en veel te weinig.

ISOO pakt de handschoen op en gaat meer naar de mensen toe.

  • In Beverwijk richting Kerkplein en de locatie waar de kunst& cultuur-organisaties al zijn gevestigd en waar de Grote Kerk is en het cultureel café Camille;
  • De vernieuwde Breestraat en het Stationsplein zijn aantrekkelijke plekken in de stad geworden. Versterken die plekken zou ik zeggen met kunst&cultuur daar op straat en/of in/op/aan locaties aldaar;
  • In Heemskerk gaan we kijken of er iets mogelijk is op het landgoed Assumburg;
  • Met Heemskerk wordt overlegd of daar ook een stadsfotograaf kan komen;
  • Voor Velsen gaan we nog iets bedenken. Suggesties zijn welkom.

Het wordt vast en zeker een heel mooi 2018.

René Beentjes
ISOO – centrum voor fotografie in de IJmond.

 

Reacties