Film over de Slag bij Castricum vanavond en woensdag 21 februari bij HGMK Beverwijk

Foto: HGMK

Tweemaal, vanavond en op woensdagmiddag 21 februari, wordt in het Huis van Geschiedenis in Beverwijk de film vertoond “Soldaat onder het zand” van Pauline van Vliet.

De film gaat over de beslissende slag bij Castricum van 6 oktober 1799. De opgegraven Russische soldaat is nu te bewonderen in het Huis van Hilde, zowel als skelet als staande in volle wapenrusting. Wat deed die Rus hier in Noord-Holland?

Op 27 augustus 1799 was er een landing van Engelse soldaten tussen Callantsoog en Huisduinen met de uiteindelijke bedoeling om de Fransen uit Nederland te verdrijven. Gehoopt werd op een opstand onder de bevolking en een terugkeer van de prins van Oranje.

Aanvankelijk verliep alles goed voor de Engelsen en de later gearriveerde Russen. Den Helder werd bevrijd en de Bataafse vloot o.l.v. schout-bij-nacht Story gaf zich zonder slag of stoot over. Op 2 oktober was zelfs de lijn Monnikendam- Purmerend- Uitgeest- Wijk aan Zee bereikt, dus het werd spannend! De Franse bevelhebber Brune verplaatste zijn hoofdkwartier naar Beverwijk. Zouden de invallers Holland-op-zijn-Smalst passeren en daarmee Holland verder binnen kunnen vallen?

Maar de beslissende slag bij Castricum viel in het voordeel van de Fransen en Bataven uit, waardoor de Engelsen en Russen zich terugtrokken. Op 18 oktober werd er een overeenkomst gesloten waarin de bezetters een vrije aftocht kregen, die voor 30 november moest zijn voltooid. De aanleg van de Linie van Beverwijk tussen Wijkermeer en Noordzee met 26 Lunetten in 1800 door Krayenhoff was een direct gevolg van de inval.

Dagverhaal der doormarcherende troepen
Bij de vertoningen van de film kan ook de oude HGMK-uitgave “Dagverhaal der doormarcherende troepen” worden aangeschaft, dat in dagboekvorm deze spannende periode in Beverwijk beschrijft.

Tijd, locatie en prijs
De filmvertoningen, georganiseerd door het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland zijn op donderdagavond 15 februari om 20 uur en op woensdagmiddag 21 februari om 14.30 uur in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk.

De zaal gaat beide malen een half uur eerder open, zodat men zowel vooraf als na afloop een kopje koffie/thee kan drinken. Entree € 5,-  Voor leden van het HGMK is de toegang gratis.

Reacties