Keukenhof 2018 vanaf donderdag 22 maart weer geopend

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met een uitgebreide presentatie voor de pers en in de aanwezigheid van honderden bollenkwekers is gisteren voor de 69e keer Keukenhof officieel geopend.

De wereldberoemde bloemententoonstelling heeft dit jaar als thema “Romantiek in Bloemen”, hetgeen nadrukkelijk werd onderstreept door Romeo en Juliet die op hun eigen romantische wijze de opening vorm gaven.  De voordracht van een speciaal voor Keukenhof geschreven lentegedicht door Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands, maakte de opening compleet.

Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin (links) en directeur Bart Siemerink (rechts) met de ‘Jacoba’s van Beieren’ tijdens het fotomomentje voorafgaand aan de officiële opening van Keukenhof.

Keukenhof is vanaf donderdag voor het publiek geopend. De verwachting is dat bij de sluiting op 13 mei meer dan 1 miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld de bloemententoonstelling zullen hebben bezocht.

1,4 miljoen bezoekers
Vorig jaar beleefde Keukenhof een absoluut recordjaar met maar liefst 1,4 miljoen bezoekers. Directeur van Keukenhof Bart Siemerink gaat er niet per definitie van uit dat dit indrukwekkende bezoekersaantal dit jaar zal worden geëvenaard of overtroffen. “Met een aantal van net boven de 1 miljoen kunnen wij prima leven. Bezoekersaantallen zijn voor ons geen doel op zich. Waar we veel meer waarde aan hechten is de klanttevredenheid, en met een score in 2017 van 8,9 zijn we dan ook heel blij”, aldus Siemerink.

Nationale en internationale pers in de ban van de tulp.

De tevredenheid van de bezoekers hangt uiteraard vooral samen met de uitbundige bloei van de bollen, bloesems en andere bloemensoorten. Het is dus ieder jaar weer van het grootste belang dat Keukenhof gedurende de gehele periode dat het park is geopend kleur laat zien.

Lasagna-beplanting
“Om dit te bereiken doen we in Keukenhof aan Lasagna-beplanting”, zo vertelt de zichtbaar trotse directeur. “Lasagna-beplanting houdt in dat de bollen in maar liefst 7 lagen worden geplant. Een tulp bloeit ongeveer een week. Als de vroege tulp is uitgebloeid dan volgt de volgende, iets later bloeiende tulp. En dat zo gedurende de periode dat Keukenhof is geopend”. Deze manier van planten heeft wel tot gevolg dat er een indrukwekkend aantal bollen nodig is om het park op kleur te houden. Jaarlijks verdwijnen er dan ook rond de 7 miljoen bollen in de grond. Een enorm karwei dat ieder jaar rond half september wordt opgepakt en waar men maar liefst drie maanden mee bezig is.

Vanaf de eerste dag op kleur
Vanaf morgen, donderdag 22 maart is Keukenhof dus weer geopend. En ondanks het feit dat de temperaturen tot op heden nog nauwelijks lenteachtig aanvoelen, blijken er toch al bloemsoorten genoeg te zijn de vrieskou trotseren en uitbundig hun kopjes boven de grond steken. Sneeuwklokjes, krokussen en tulpen geven al volop kleur aan Keukenhof. En uiteraard tonen de kassen (in totaal 15.000m2 verdeeld over 4 paviljoens) al vanaf de eerste dag een ultieme bloemenpracht. Daarnaast is er behalve aan de talloze bloemen in Keukenhof ook volop aandacht besteed aan kunst. Een groot aantal kunstenaars hebben gezorgd voor circa 100 kunstwerken verspreid over het hele park.Alles bij elkaar is er letterlijk vanaf de eerste dag van de openstelling weer volop te zien en te beleven in het voormalige kruidentuintje van Jacoba van Beieren.

Hieronder nog een wat meer uitgebreide foto-impressie van de opening van Keukenhof: 

Reacties