Column van ISOO / ‘Beeld’ centraal gedurende de hele maand maart

Foto: Paul Beentjes

Iedere twee weken verzorgt ISOO een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de ‘focus’ ligt op fotografie. Vandaag de column van Jan Aardenburg die zijn lezers meeneemt door zíjn maand maart. Een maand waarin bij hem ‘beeld’ een continu terugkerend item is.

‘Beeld’ centraal gedurende de hele maand maart (Door: Jan Aardenburg)

Nog nooit ben ik op verschillende vlakken op zo hoog niveau bezig geweest met beeld als nu in maart. Tenminste ik kan het mij niet heugen.

#59 magazine
Het begon al goed met de productie van internationaal top cult fotoblad #59 magazine. Ik mocht dit fotoblad voor de 19e keer produceren. In deze laatste editie staan o.a. foto’s in van Irving Penn. Uniek dat je zulke fraaie portretten mag reproduceren met origineel scanmateriaal uit Amerika. Daar ben ik dan heel trots op. Helaas voor Nederland gaat het overgrote deel van dit magazine naar Parijs en Milaan.

Stadsfotograaf Heemskerk
Daarnaast ben ik druk geweest met de verkiezing van de eerste stads(dorps)fotograaf van Heemskerk. Zo leuk om als eerste alle foto’s binnen te krijgen, alvast genietend van de kwaliteit en het enthousiasme van de deelnemers. Erg verrast was ik over het feit dat van de 20 deelnemers de helft vrouw was. Nog mooier dat er zelfs een jonge vrouw, meisje eigenlijk nog, meedeed van 16 jaar.

(foto: Paul Beentjes)

Ik heb er ook weer van geleerd. Hoewel ik 10 jaar geleden in Beverwijk begon met dit fenomeen en nu vond dat de tijd rijp was om ook in Heemskerk de verkiezing te starten, heb ik geleerd dat je voorzichtig moet zijn in de uitnodiging om deel te nemen.

Ik ben zelf mijn hele werkzame leven bezig geweest in de grafische industrie. Ik heb jaren gewerkt als uitgever van woonmagazines, heb schrijvers en fotografen aangestuurd, en ben dus zo gewend aan topbeeld dat ik mij wel moet realiseren dat mooi beeld niet voor iedereen hetzelfde betekend.

Toch denk ik dat het organiseren van de stadsfotograaf mensen aanspoort beter te kijken en meer te doen met de leuke hobby fotografie. Ook van veel kijken naar ander werk word je beter. In Beverwijk heb ik in de tien jaar organisatie gemerkt dat de winnaars fanatieker aan de slag gingen als fotograaf dan dat ze daarvoor deden.

(foto: Paul Beentjes)

De avond in Heemskerk was gemoedelijk en sfeervol in het prachtige Café Lokaal. De winnaar uitzonderlijk. Iedereen uit de zaal vond de bescheiden Paul Beentjes terecht de winnaar. Dat je met zo’n ogenschijnlijk eenvoudig gegeven dit resultaat kan bereiken vind ik geweldig. Chapeau! Behalve de winnende foto waren ook de andere foto’s van Paul dan de moeite waard.

Coimbra
Vlak daarna reisde ik met twee vrienden voor een kort tripje naar Portugal. We kwamen onder andere terecht in de prachtige oude universiteitsstad Coimbra. Vergeet Porto, vergeet Lissabon, in Coimbra moet je zijn. Wat een levendige stad. Zoals met zoveel universiteitssteden zorgt de jeugd voor een heerlijke sfeer.

(foto: jan Aardenburg)

Judith in den Bosch
En nu zo op het eind van maart werd ik omvergeblazen door de foto’s van de volgende exposant in ISOO Judith in den Bosch. Zij heeft nog nooit een gewone camera in de hand gehouden, weet technisch niets van sluitertijd, diafragma e.d. Fotografeert alleen met haar mobiel. Wel gebruikt ze steevast een bewerkingsprogramma op haar mobiel. Maar wat een resultaat haalt Judith hieruit. Wat een prachtige sfeer weet zij neer te zetten. Dit moet iedereen gezien hebben. Hou de site van ISOO in de gaten. Vanaf 14 april 6 weken lang te wonderen; Judith in den Bosch. Hierbij een eerste foto van haar. Veel plezier komend voorjaar met de fotografie.

Foto: Judith in den Bosch

Reacties