Piet Paree brengt geschiedenis van Noordzeekanaal en Hoogovens naar Wijk aan Zee

Foto: Piet Paree

Vertelvoorstellingen ‘De terugkeer van een kanaalgraver’ en ‘In vuur en vlam’ samengebracht op één avond in Café de Zon

In vuur en vlam
Na succesvolle optredens in Beverwijk, Heemskerk en Velsen Noord speelt de muzikale vertelvoorstelling ‘In vuur en vlam’ rond 100 jaar Hoogovens in café de Zon in Wijk aan Zee.

Piet Paree, in de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach, onthult welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.

Door dit alles speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.

Kanaalgraver
Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier. Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.

De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon en Huub van der laan op contrabas en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

  • Datum en tijd: Vrijdag 23 november om 20.00 uur
  • Entreeprijs: € 5,-
  • Reserveren via: [email protected] o.v.v. naam, aantal en telefoonnummer.
  • Voor info over andere speelplekken en speeldata: zie www.pietparee.nl

Reacties