Terugblik kortebaandraverij Beverwijk

De bewegende beelden van de harddraverij in Beverwijk laten zien dat jong en oud zich gisteren prima vermaakte. De zonnige beelden en de zoete klanken van de muziek brengen je even terug in de sfeer.

“Het is voor de hondervierentwintigste keer dat dit TOP-evenement in Beverwijk plaatsvindt”, hoor je burgemeester Martijn Smit zeggen.

Gezelligheid

Langs de kortebaan staan de mensen gezellig in groepjes bij elkaar. Al dan niet onder een parasol met een glas in de hand. Zo ook een groepje oude vrienden:”We gaan hier ieder jaar heen. Niet alleen hier maar naar alle kortebanen”, zegt één van hen. “Het is een beetje onze vakantie hè. Er zijn achtentwintig kortebanen en praktisch gaan we ze allemaal af.”  Een ander vult aan: “We komen door het hele land heen en de verste zijn Bemmel en Roden. Dus hier in Noord- en Zuid-Holland.” Of de heren alleen voor de paarden komen? “Nou, we kijken naar vrouwen ook hoor!”, zegt de ondeugendste van het stel.

De kenner

In de Bloksteeg, de straat tussen de Beverhof en de Agathakerk worden de paarden voorbereid op hun race. Daar treffen we een kenner: “De kortebaandraverij is een race over de straat van 300 meter. Daar doen pikeurs aan mee, harddravers en leerlingpikeurs. De meeste pikeurs die hier rijden doen ook mee aan de langebaan. Bijvoorbeeld in Wolvega, Duindicht en Groningen.”

Pech voor Nederlands kampioen Bo

Ook zien we Nederlands kampioen Bo Sprengers uit Uitgeest. Zij had vandaag pech. “Het is niet zo goed gegaan”, vertelt ze. “De eerste omloop ben ik niet doorgekomen. Het ging niet lukken vandaag.” Bo vermoedt dat haar paard schrok van het publiek of iets er omheen: “Ze sprong eigenlijk om niks. Direct na de start ging ze in galop en dat mag natuurlijk niet. Ik vind het wel heel jammer, maar ja dit kan ook gebeuren.”

(videoverslag: IJmond Nieuws)

Reacties