Iedere twee weken verzorgt
ISOO.nu een column op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl, waarbij (uiteraard) de 'focus' ligt op
fotografie. Vandaag de column van mede-ISOO.nu-oprichter René Beentjes, die alvast voorsorteert op de vakantie.
Fotograferen op vakantie ( is niet zo makkelijk)
Soms loop ik tijden met mijn camera in mijn rugzak, maar heb nog geen foto gemaakt. Of ik schiet plaatjes van alles wat voorbij komt. Mijn gevoel is niet goed. Dus dan wordt het ook niks. Nokken maar.
Het wordt al beter als ik een thema voor ogen heb, bijvoorbeeld straathonden. Maar die keuze bleek ooit ongelukkig, want straathonden, zeker in het buitenland, reageren nogal op aandacht en meestal komen ze dan niet kwispelend op je af.
Maar een thema is wel een goed en lekker idee. Je kan in een stad lekker rondkijken met bijvoorbeeld een focus op mensen die bij iemand achter op de fiets zitten. Zo zijn er tal van thema’s of foto-onderwerpen te bedenken. Eigenlijk is ieder thema goed. Thema’s zijn ook goed om later een fotoboek(je) van te maken. Maar zorg er dan wel voor dat je dan maximaal 20 foto’s selecteert en zeker niet meer.
Tijdens de reizen met ons gezin sprak ik vaak af dat ik even een uur alleen op pad ging met mijn camera, maar dat is eigenlijk al te kort. Je wordt dan niet afgeleid en rondkijkend met mijn cameraoog zie ik in zo’n mooi vreemd land ineens heel andere dingen. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds even alleen op pad gaan is natuurlijk ook een goed idee. Zo’n wandeling met je camera vind ik sowieso relaxed. Beter dan met de hond wandelen lijkt mij. Maar ik heb geen hond.
Ik heb in Thailand tijdens een tocht met een gids in de jungle de hele dag met mijn camera startklaar in mijn hand gelopen. Er waren door de gids bloedsporen gezien en er zou een tijger (?) in de buurt kunnen zijn. Ook hoorden we apen en vogels. We hebben die dag niets gezien, zelfs geen aap geloof ik. Maar ik vond het een geweldige dag.
Ik vind het dus ook helemaal niet erg als erg geen goed fotoresultaat uit komt. Het op stap gaan met de camera vind ik al fijn. En ja, als er dan ook nog mooie plaatjes zijn gemaakt, dan geeft dat helemaal een goed gevoel.
Betere vakantie- en reisfoto’s
De camera is eigenlijk niet zo belangrijk meer. Er zijn tegenwoordig heel goede camera’s voor redelijke prijzen. Zoek wel uit welke camera past bij jouw fotostijl of fotodoelen.
Het gaat om het plaatje dat sfeer, emotie of spanning over brengt. De kijker triggert, nieuwsgierig maakt. Ook mobieltjes zijn heel handig en kunnen mooie plaatjes maken. Afdrukken is dan beperkt tot kleinere foto’s.
Als eenvoudige amateurfotograaf ben ik betere en leukere foto’s gaan maken door de volgende punten in acht te nemen:
- Controleer wel de instellingen van je camera, alvorens op pad te gaan. Oefen vooraf met de instellingsmogelijkheden. Gebruik je camera regelmatig, dan word je er steeds handiger mee.
- Loop eerst eens wat om een onderwerp heen en bekijk (door je handen in een vierkant) de mogelijke foto-invalshoeken.
- Maak ook meerdere foto’s van je onderwerp en speel met invalshoek, instelling van je camera en maak gericht gebruik van een programma op je camera gebruiken, zoals portret, sport, natuur, avondlicht.
- Maak foto’s vanuit een heel ander standpunt; laag bij de grond, door een raam of opening in een muur of oude schutting. Of via een etalage of spiegelend gebouw.
- Fotografeer zomers voor 11.00 uur of na 16.00 uur. Licht, zon, wolken en schaduw zijn meestal verkeerd buiten die uren.
- Op vakantie of op reis bestaat er de neiging om zo veel mogelijk op je foto te zetten. Doe dit niet, maar kies één onderwerp. Eventueel met een voor- of achtergrond.
- Zorg voor spanning in een foto, bijvoorbeeld een mooie natuurfoto waar ook een persoon of dier of ander voorwerp in staat.
- Een foto van een detail is vaak mooier dan het hele gebouw. Ook mensen van dichtbij fotograferen geeft mooie beelden.
- Het onderwerp niet in het midden. Verdeel het beeld horizontaal en vertikaal in 3 vlakken. Totaal heb je dan 9 vlakken . Zorg dat je onderwerp op een kruispunt van die lijnen terecht komt.
- Kijk of diagonale lijnen, zoals een weg of muur, schuin in of uit het beeld lopen.
- Zeker in een vreemd land is het fotograferen van mensen vaak lastig. Je weet niet of men dat leuk vindt en misschien zelfs wel boos wordt. Mijn ervaring is dat je de tijd moet nemen op een locatie met mensen. Kijk rond op de markt. Maak alvast wat onschuldige foto’s. Maak een praatje. Op een gegeven moment let men dan niet meer op je en kun je je foto maken. Ook ben je zelf dan meer relaxed en kun je je beter concentreren op het fotograferen.
- Zoals al eerder gezegd, maak een fotoboek van een reis of vakantie rondom een of een paar thema’s en dwing jezelf tot het kiezen van maximaal 20 foto’s per plakboek of 10 foto’s per thema.
- Probeer je foto’s snel te selecteren. Bewaar de rest niet (Doe ikzelf slecht)
- Bewerk foto’s in een fotobewerkingsprogramma . Even de belichting bijstellen, de foto uitsnijden (focus op een onderwerp, mooi detail), etc.
Natuurfoto’s
Op 10 april a.s. houdt Arno van Zon een presentatie over "het verhaal achter de natuurfoto" bij het fotografiecentrum ISOO.nu . Zie voor verdere informatie de website van ISOO.nu
René Beentjes
Stationsplein Beverwijk
Exposities
gratis toegankelijk op zaterdagen van 1200 – 1600 uur en op maandagen van 20.00 – 22.00 uur. Op de 3e donderdag van de maand is er fotocafé vanaf 20.00 uur.
Lezingen:
maandelijks op de maandagavond