Nieuwe straten Binnenduin vernoemd naar bekende Beverwijkers

Foto: Youtube

Burgemeester en wethouders van Beverwijk hebben besloten om 5 nieuw aan te leggen straten in Binnenduin te vernoemen naar de bekende Beverwijkers: Annie Palmen, Rita Hovink, Marco Bakker, Jan van der Schoor en Ab Geldermans.

Facebookactie
Aanleiding is een aan de gemeente gerichte brief, waarin verzocht werd om een Beverwijkse straat te vernoemen naar de bekende Beverwijkse zangeres Annie Palmen. Het verzoek werd breed gedragen onder de inwoners van Beverwijk. Er verschenen artikelen in het Noordhollands Dagblad; er werd een Facebookpagina opgericht en er werd een steunbetuigingenboek met 149 handtekeningen aan de gemeente overhandigd. In de brief werd voorgesteld ook andere bekende Beverwijkers te vernoemen.

Het college waardeerde het verzoek dusdanig dat werd besloten om te bezien waar in de komende tijd nieuwe straatnamen nodig waren. Daarbij kwam project Binnenduin in beeld en werd besloten om daar een buurtje van bekende Beverwijkers te creëren. Bekende Beverwijkers die een ‘eigen straat’ krijgen in Binnenduin zijn: Annie Palmenlaan, Rita Hovinkstraat, Marco Bakkerstraat, Jan van der Schoorstraat en Ab Geldermanshof.

Bekende Beverwijkers
De op 15 januari 2000 overleden Annie Palmen was zangeres. In 1963 nam zij deel aan het Eurovisie Songfestival in Londen. Met haar rol als Drika, de zingende boerin bij de Boertjes van Buuten, behaalde zij veel muzikale hoogtepunten en ontving ze zelfs een gouden plaat.

Ook de op 7 september 1979 overleden Rita Hovink is vernoemd vanwege haar bekendheid als zangeres. In 1964 ging zij naar het Knokkefestival. Nadat de Nederlandse ploeg het festival won, was de pers vol lof over haar zangkwaliteiten. Zij was dan ook veelvuldig te zien in het nostalgische liedjesprogramma ‘Studio anno’ bij de NCRV. Haar in 1976 uitgebrachte single ‘Dolores’ werd een zomerhit en stond 10 weken in de Nederlandstalige Top 10.

Marco Bakker geniet bekendheid als Nederlands operazanger en radiopresentator. Zo gaf hij onder meer in 1973 18 concerten in de Verenigde Staten. In Nederland is hij vooral bekend van zijn tv- en radio-optredens, zijn nieuwjaarsconcerten en van het door de TROS uitgezonden Muziek uit Duizenden. Daarnaast zet hij zich regelmatig in voor maatschappelijke activiteiten in Beverwijk, zoals het concert tijdens de Veteranendag in 2014 en de muzikale omlijsting bij de herdenkingsbijeenkomst Tweede Wereldoorlog op 3 mei 2015.

Ab Geldermans is bekend vanwege zijn prestaties op het gebied van de wielersport. Zo deed hij onder meer zeven keer mee aan de Tour de France. In 1962 droeg hij de gele trui en werd hij vijfde in het eindklassement van de Tour. In 1960 won hij Luik-Bastenaken-Luik, werd hij winnaar van de ronde van Duitsland en in 1962 werd hij Nederlands kampioen.

De op 20 september 2008 overleden Jan van der Schoor was beeldend kunstenaar. Bij velen is hij vooral bekend van de kolossale Indianenkop, die hij in de zomer van 1992 op de gevel van een woning aan de Zeestraat in Wijk aan Zee schilderde.

(Foto: Wim Meijer Fotografie)
(Foto: Wim Meijer Fotografie)

Reacties