Kunstopdracht voor de Wilgenhoflaan

Beeld 'mens-stad-leven' helemaal terug op het Stationsplein.
Foto: Wim Meijer Fotografie

Zes jaar lang, van 2009 tot december 2015, ‘logeerde’ het beeld ‘Mens-Stad-Leven’ aan de Wilgenhoflaan.

Het beeld stond oorspronkelijk op het Stationsplein. Maar vanwege de werkzaamheden rond de herinrichting van het Stationsplein moest het beeld tijdelijk elders een plekje vinden. Dat plekje werd dus de Wilgenhoflaan. En daar is nu toch een pijnlijk lege plek ontstaan.

Om die reden heeft cultuurwethouder Cecilia van Weel de omwonenden van de Wilgenhoflaan in oktober 2015 toegezegd dat zij op de lege plek tegenover het voormalig klooster een nieuwe kunstuiting zouden krijgen. Aan de voorwaarden van de kunstuiting hebben direct omwonenden meegedacht. Tijdens de door de gemeente georganiseerde bewonersavond werd de volgende wens geformuleerd:

Voor de hoek aan de Wilgenhoflaan is een kunstzinnige uiting gewenst die de kenmerken verbondenheid, saamhorigheid, vrijheid (om ieder in zijn waarde te laten), een blik op de toekomst en voortdurende beweging tot uitdrukking brengt.

Sjanneke van Herpen
Deze ‘wensen’ zijn meegenomen in de uitgangspunten voor de opdrachtformulering aan de kunstenaars. Uit de twee schetspresentaties door lokale kunstenaars hebben de omwonenden tijdens een tweede bewonersavond unaniem gekozen voor het ontwerp van Sjanneke van Herpen. Het college van B&W heeft daarom besloten haar de opdracht te gunnen.

Vijf mussen
Sjanneke van Herpen heeft een afgewogen voorstel van vijf mussen gepresenteerd, op een doorbroken, schuin opgaande ‘muur’, uit verlijmde grijs graniettegels, als één stuk gehouwen. De mussen vormen in materiaal één geheel met de muur en zijn ca 60 cm. groot. Schuin door de vogels loopt een ingelijmde glaslijn die licht doorlaat. Mussen staan bij Sjanneke voor huiselijkheid, menselijke aanwezigheid (Mus Domesticus!). Het werk heeft een monumentaal karakter dat goed past op de plek.

Naar verwachting wordt de kunstuiting dit najaar geplaatst.

Reacties