Gemeente start proef alternatieve bestrijding van invasieve exoten

Foto: Linda van Lieshout

Wethouder Erol (beheer openbare ruimte) heeft woensdag 30 mei het startsein gegeven voor een proef voor de bestrijding van zogenaamde invasieve exoten.

Het betreft een experiment met het injecteren van kokend water bij de wortels. Doel is de plant gericht uit te roeien zonder de groei van andere planten in de omgeving te schaden. Na inventarisatie van de grootste groepen invasieve exoten start Beverwijk in samenwerking met Landschap Noord-Holland met de bestrijding hiervan.

Een invasieve exoot is een plant die van nature niet voorkomt in Nederland en schade veroorzaakt. Hierdoor raakt het natuurlijk evenwicht uit balans met allerlei gevolgen voor de biodiversiteit en ecosystemen als resultaat.

Reuzenberenklauw en Japanse Duizendknoop
De bekendste invasieve exoten in Beverwijk zijn Reuzenberenklauw en Japanse Duizendknoop. Van Reuzenberenklauw is bekend dat schapen hier dol op zijn, schapen worden hier dan ook voor ingezet. Bij Japanse Duizendknoop is nog onduidelijk welke bestrijdingsmethode het beste werkt. Voorlopig worden daarom naast de alternatieve methode ook nog traditionele bestrijdingsmiddelen ingezet.

Reacties

Cookieinstellingen