BEVERWIJK – Koning Willem-Alexander is vandaag op bezoek geweest in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Centraal stonden de uitzonderlijke zorg, innovatieve behandelingen en mensgerichte benadering van het Kinderbrandwondencentrum (KBWC) en het Brandwondencentrum (BWC), waar dagelijks wordt gewerkt aan herstel, kijken naar wat de mens nodig heeft en toekomst voor patiënten van alle leeftijden.
De koning werd ontvangen door burgemeester Martijn Smit en Nadine Vieleers, voorzitter van de Raad van Bestuur van het RKZ. Bij de vernieuwde hoofdingang begroette hij medewerkers en vrijwilligers die hem begeleidden op een reis door de intense, maar ook inspirerende wereld van brandwondenzorg.
In het Kinderbrandwondencentrum kreeg de koning inzicht in de vaak ingrijpende behandelingen die jonge patiënten ondergaan. Het multidisciplinaire team – bestaande uit artsen, verpleegkundigen, een kinderpsycholoog en andere specialisten – vertelde hoe zij samen niet alleen naar de medische kant van de wond kijken, maar ook oog hebben voor het kind zelf: zijn of haar verhaal, emoties en behoeften.
Bijzonder was het openhartige gesprek met de jonge Feehaa Fayad (11 jaar), die samen met haar ouders haar verhaal deelde over het ongeluk dat haar leven veranderde. De Koning luisterde aandachtig terwijl zij sprak over haar herstel en haar zorgtraject. Een bijzonder moment volgde toen de jonge Feehaa haar viool ter hand nam en enkele maten speelde voor de Koning. De ruimte viel stil. Ondanks haar herstelproces dat ze doormaakt, klonken haar tonen vol gevoel en kracht.
“Anneke en Marleen zijn altijd zo lief voor mij. Met hen kan ik even vergeten dat ik ziek ben – we knutselden, speelden en lachen samen.”
In het Brandwondencentrum werd de koning meegenomen in de wereld van medische pioniers. Hij bezocht onder meer de operatiekamer waar een beroemde huidtransplantatietechniek werd ontwikkeld. Een techniek die nu wereldwijd wordt ingezet om patiënten met ernstige brandwonden te redden. Chirurgen, anesthesiologen en onderzoekers lichtten toe hoe het RKZ vooroploopt in de ontwikkeling van technieken zoals kunsthuid en de behandeling van complexe wonden.
Tijdens zijn rondleiding langs de intensive care en verpleegafdelingen zag de koning hoe intensief én nauwkeurig de zorg is. Hier werken specialisten in hechte teams, met aandacht voor elk detail en met oog voor de hele mens.
Het bezoek aan het centrum met een gesprek tussen koning en twee patiënten die hun indrukwekkende herstelverhalen deelden. Hun ervaringen toonden de kracht van gezamenlijke, specialistische zorg – én de veerkracht van mensen in herstel.
Nadine Vieleers vatte het treffend samen: “Wij leveren buitengewoon menselijke zorg, door bevlogen professionals. In ons centrum zien we de patiënt niet als brandwond, maar als mens.”
Bij het afrondend gesprek met een twaalftal zorgverleners lag de nadruk op teamwork als essentie van succesvol samenwerken; mét en voor de patiënt. Titus Radstake van de vereniging Mensen met brandwonden liet zien wat dit en het pionierswerk van het BWC voor hem als patiënt en zijn familie heeft betekend.
Zijne Majesteit toonde zich onder de indruk van de deskundigheid, samenwerking en compassie die hij overal in het ziekenhuis ontmoette. Zijn bezoek onderstreepte de bijzondere rol die het RKZ speelt als internationaal erkend expertisecentrum op het gebied van complexe (brand)wondenzorg en revalidatie. Hier draait zorg niet alleen om genezing, maar ook om zien, luisteren, begrijpen – en samen werken aan herstel.