Mooie schaaksimultaan met grootmeester Benjamin Bok in Jansheeren

Foto: 251tv

Zaterdag 19 augustus werd voor de 41e keer in Heemskerk de Schaaksimultaan georganiseerd. Rond de klok van 13.00 uur verzamelden zich 33 schakers achter hun bord met als doel om het grootmeester Benjamin Blok het zo lastig mogelijk te maken.

Drieëndertig spelers, sterk verschillend zowel qua niveau als qua leeftijd. Zo was de jongste speler, David Achbekjan, pas 11 jaar oud. Uitzonderlijk jong, zou je zeggen, maar op zich ook weer niet zó vreemd voor een ‘grootmeester-in-spé’. Immers: opponent Benjamin Blok (22) was zelf nog maar 10 jaar oud toen hij in 2005 als jeugdschaker het NK t/m 10 won.

Benjamin Bok
Inmiddels heeft Benjamin Bok al een behoorlijke erelijst opgebouwd. Zo nam hij deel aan Tata Steel Chess (10e in de tweede groep), aan het Dubai Open, het Nederlands kampioenschap en het EK in Minsk, Wit-Rusland. Dankzij zijn 15e plek daar plaatste hij zich, evenals met collega-grootmeesster Anish Giri, voor de Chess World Cup 2017 dat volgende maand in Georgië wordt gehouden.

Geheel volgens de verwachting was Benjamin Blok voor zijn meeste tegenspelers deze middag net een ‘maatje te groot’. Van de 33 partijen werden er 31 door Blok gewonnen. Slechts 2 spelers bleken in staat om de grootmeester een remise af te dwingen.

251tv was gedurende de Schaaksimultaan aanwezig in de Jansheeren en maakte onderstaande reportage met interview met o.a. organisator Joop Zonneveld en enkele van de deelnemers.

Reacties