Stoomdiploma op de Dag van het kind bij Stoomgemaal Halfweg

Foto: Stoomgemaal Halfweg

Op zondag 12 juni staat het Stoomgemaal Halfweg geheel in het teken van kinderen.

Van 10.00 uur tot 16.00 uur is er van alles te beleven in het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. De kinderen kunnen er kolen scheppen, ijzer smeden, proefjes doen, tandwielen smeren en raden hoeveel kolen er op de kolenberg liggen en, als klap op de vuurpijl, een echt stoomdiploma halen.

Dag van het kind
De openstelling van het Stoomgemaal Halfweg op zondag 12 juni is in het kader van de ‘Dag van het Kind’. Kinderen kunnen bij de meterman allerlei leuke proefjes doen en zien hoe stoom wordt gemaakt. Daarna is het tijd om kijken hoe dat in het echt gaat en wat er allemaal voor nodig is. Kolen scheppen en de stoker helpen om de kolen op het vuur te gooien, de machinist helpen met het smeren van de tandwielen. Raden hoeveel kolen er op de kolenberg liggen en bij de smid een ijzersterk verhaal horen en daarna zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer smeden.

dag van het kind 025 banner3

Stomen, stromen, sissen, bruisen, spatten
De stoommachine wordt door kolen gestookt. Kolen en stoom zorgden samen voor een ware revolutie. Het indrukwekkende stoomverleden komt tot leven in Stoomgemaal Halfweg. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is een ware belevenis. Rijke historie, prachtige techniek, proeven en ondergaan van de sfeer van vroeger gaan hand in hand. Het stoomt en stroomt, sist, bruist en spat en laat een onuitwisbare indruk na.

dag van het kind 051 banner5

Vrijwilligers
De vrijwilligers die alles over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal weten begeleiden de kinderen (en hun (groot)ouders) en geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Op stroom naar stoom
Op stoom naar stroom komen, oftewel met de trein? Vanaf station Heemskerk en Beverwijk is het ongeveer een half uurtje reizen naar station Halfweg-Zwanenburg. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen, met tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op het stoomgemaal.

dag van het kind 015 banner 1

Reacties