Scholierenrally met ligfietsen Tata Steel door duinen

Foto: Tata Steel

Leerlingen van zeven middelbare scholen hebben vandaag in de duinen rond Wijk aan Zee deelgenomen aan de Sunrider Rally van Tata Steel.

Een team van het Regius College uit Schagen heeft de innovatieprijs gewonnen. Leerlingen van het Felisenum uit Velsen-Zuid zijn winnaars van de designprijs en een team van de Academy van Tata Steel heeft de rally gewonen. Er deden dertien teams mee.

Techniek, design, communicatie en sponsoring
De rally is de afsluitende fase van een project waarbij leerlingen zelf een aerodynamische ligfiets bouwen, verbeteren en in de praktijk testen. De teams worden niet alleen beoordeeld op de resultaten van de rally, maar ook op de kwaliteit van de technische verbeteringen die ze hebben doorgevoerd, het design en de communicatie en sponsoring. Zo leren jongeren hoe fascinerend en uitdagend het is om in een multidisciplinair project samen met techniek bezig te zijn. Daarbij gaat het erom dat ieders talenten optimaal worden benut om als team het beste resultaat neer te zetten.

Aliander
De competitie met ligfietsen is door Tata Steel opgezet, in samenwerking met Alliander. De leerlingen ontvangen de ligfiets als bouwpakket. Ze moeten de fiets zelf monteren. Vervolgens is het zaak om slimme technische verbeteringen te bedenken en te implementeren, zodat je de concurrentie te snel af kunt zijn. Vanmorgen ondergingen alle ligfietsen eerst een technische keuring en legden de teams uit welke verbeteringen ze hebben doorgevoerd. Een bijzonder onderdeel van het project vormde de opdracht om zelf een overkapping te ontwerpen en te bouwen, zodat de bestuurder ook in de regen droog blijft.

Reacties