Open Dag bedrijfsschool Tata Steel op dinsdag 23 januari

Foto: Tata Steel

Op dinsdag 23 januari kunnen jongeren met belangstelling voor een opleiding en baan in de techniek tijdens een Open Dag van 15.00 tot 20.30 uur kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden.

Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carri√®remogelijkheden bij het staalbedrijf. Bezoekers kunnen ook kennismaken met de nieuwe technologie√ęn die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printers en robotica.

Tijdens de Open Dag zijn medewerkers uit verschillende fabrieken en afdelingen aanwezig, die uitleg geven over het werk bij onder meer de Technische Dienst, de Oxystaalfabriek en R&D. Ook zijn er medewerkers van de pilot plant van HIsarna aanwezig. Dat is de in IJmuiden bedachte technologie voor het maken van ruwijzer met minimaal 20% minder CO2-uitstoot. Een aantal leerlingen van de Academy zijn betrokken bij dit revolutionaire project, dat het aanzien van de staalindustrie ingrijpend kan veranderen.

Virtual reality
Middels een virtual reality opstelling is het mogelijk om op een bijzondere manier kennis te maken met de installaties en processen bij Tata Steel in IJmuiden. Voor degenen die benieuwd zijn hoe Tata Steel omgaat met het klimaatvraagstuk is er informatie over de speciale module Duurzaamheid, die bij Tata Steel onderdeel uitmaakt van het lesprogramma op de Academy.

Landelijke technische opleidingen
Tata Steel biedt volop mogelijkheden aan jongeren die zich willen ontwikkelen op het gebied van techniek. Aan de Academy van Tata Steel worden diverse landelijk erkende technische opleidingen aangeboden: procestechniek (MBO-3), werktuigbouw (MBO-3 en MBO-4) en elektrotechniek (MBO-3 en MBO-4). Ook zorgt Tata Steel ervoor dat de opleidingen naadloos aansluiten op de huidige stand van de techniek. Zo is er bijvoorbeeld speciale aandacht voor automatisering en robotisering.

Tata Steel vergoedt kosten en biedt baangarantie
De opleidingen zijn toegankelijk voor iedereen met een VMBO-diploma (Kader, Gemengde of Theoretische Leerweg) of met een overgangsbewijs Havo3-Havo4, met vanzelfsprekend voldoendes voor natuurkunde en wiskunde in het vakkenpakket. De twee- en vierjarige opleidingen van Tata Steel bestaan uit een combinatie van werken en leren. Daarbij neemt Tata Steel de kosten van de opleiding volledig voor zijn rekening en de leerlingen ontvangen vanaf de eerste dag een salaris. Leerlingen krijgen ook een baangarantie.

Helft medewerkers begonnen op bedrijfsschool
Het opdoen van veel concrete praktijkervaring, de persoonlijke begeleiding van docenten en mentoren en de doorgroeimogelijkheden spreken veel jongeren aan. Van de medewerkers in de fabrieken en installaties is de helft ooit begonnen op de bedrijfsschool. Het slagingspercentage aan de Academy bedraagt 88% (tegen een landelijk gemiddelde op het MBO van 65%). In 2016 werd de bedrijfsschool van Tata Steel door MBO-studenten uitgeroepen tot de best gewaardeerde technische MBO-opleiding van Nederland.

Workshops en fabrieksbezoek
Tijdens de Open Dag geven leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel uitleg over de opleidingen en zijn er diverse activiteiten waarbij de bezoekers zelf hun techniekkennis in praktijk kunnen brengen. Brandjes blussen met de bedrijfsbrandweer maakt eveneens onderdeel uit van het programma. Je kunt ook een kijkje nemen bij de Technische Dienst van Tata Steel of in een van de vele fabrieken. Een geldig identiteitsbewijs is daarvoor verplicht en er geldt een minimumleeftijd van 14 jaar. Voor een bezoek aan de Open Dag is aanmelden niet nodig.

Inschrijven
Het is mogelijk om je al op de Open Dag in te schrijven voor een van de opleidingen. Veelal zijn de opleidingen al kort na de Open Dag vol.

Locatie Open Dag: Academy van Tata Steel, Rooswijkweg 61 in Velsen-Noord.

Meer informatie over en inschrijven voor de opleidingen: www.tatasteeljobs.nl/leerlingen.

Reacties