Burgemeester Smit opent 2040: de winkel van de toekomst volgens kinderen van de Beverwijkse basisscholen

Sidelya en Lars druk met de inrichting van 2040
Sidelya en Lars druk met de inrichting van 2040
Foto: Centrum voor de Kunsten

Hoe winkelt Beverwijk in 2040? Hoe ziet een winkel op de Breestraat er in de toekomst uit? Wat kun je er kopen, wat kun je er doen en hoe betaal je in 2040?

De afgelopen maand hebben de kinderen zich op deze vraagstukken gestort. Met hun winkel ‘2040’ geven ze hun visie op shoppen in 2040. Zaterdag 30 juni worden de deuren eenmalig geopend. Burgemeester Martijn Smit verricht de ceremoniële openingshandeling om 12:00 uur aan de Breestraat 5.

Hackathon ‘Beverwijk in 2040’
2040 is een project van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Het komt voort uit de in februari georganiseerde Hackathon ‘Beverwijk in 2040’, waarin onze creatiefste inwoners, de kinderen van de basisscholen, samen met coaches van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk een beeld hebben geschetst hoe Beverwijk in 2040 internet, recyclet, woont, werkt, betaalt én winkelt.Duurzame economie
Opvallend is dat de kinderen daarbij veel aandacht geven aan een duurzame economie en het recyclen van goederen. In 2040 komt dat tot uiting in de verandermachine waarmee afval als grondstof dient voor nieuwe artikelen. Kom op 30 juni bijvoorbeeld met fruitafval, schillen, een verwelkte bloem, een oud tijdschrift of kapot T-shirt naar de winkel en zie met eigen ogen welke metamorfose ze ondergaan.

Niet alleen artikelen kopen
Volgens de kinderen kun je in de winkel van 2040 niet alleen artikelen kopen, maar moet er ook wat te doen en te rusten zijn. Op het hangmatten-limonade-eiland kunnen de kinderen relaxen terwijl de ouders het spel van de toekomst spelen of luisteren naar optreden van de leerlingen van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. De aanwezige kunstwerken van de kinderen en het beeldmateriaal van de hackathon en het creatief manifest vormen wellicht weer een bron van inspiratie voor nieuwe ideeën.

Opening zaterdag 30 juni om 12.00 uur
Kortom, veel te doen, te zien en te verbazen in 2040 op 30 juni aan de Breestraat 5 te Beverwijk. Om 12:00 uur verricht burgemeester Martijn Smit de opening. Tot 16:00 uur is de winkel open. En betalen in 2040? Dat doe je met een knipoog.

Reacties

Cookieinstellingen