Brandweer Kennemerland: 10 tips voor werkgever

Foto:

Is er een ontruimingsplan binnen uw bedrijf? Wat vergemakkelijkt de brandweer om uw mensen of bedrijf te redden als het er echt om gaat? Brandweer Kennemerland heeft voor de ondernemer 10 tips op een rij gezet wat er aan kan bijdragen hulpacties te bespoedigen. Dit zijn ze!

Bereikbaarheid
Zijn alle locaties van uw bedrijf snel en eenvoudig te bereiken voor de brandweer? Daarbij gaat het niet alleen om de hoofdingang, maar ook om iedere afzonderlijke locatie op uw terrein. 

Ontruiming
Het is belangrijk dat uw personeel weet hoe te handelen bij een ontruiming. Oefen jaarlijks het ontruimingsplan. 

Vluchten
De deuren van de nooduitgangen mogen niet op slot zijn, en moeten van binnenuit direct te openen zijn zonder gebruik te maken van sleutels of andere losse voorwerpen. 

Nooduitgang
Nooduitgangen moeten te allen tijde vrij zijn en de doorgang mag op geen enkele wijze belemmerd worden, ook niet aan de buitenkant. 

Vluchtrouteaanduiding
Brandt de vluchtrouteaanduiding? Deze is bedoeld om de gebruiker van een bouwwerk duidelijkheid te geven over het verloop van vluchtroutes, zodat ook personen die niet of minder bekend zijn voldoende snel het aansluitende terrein kunnen bereiken. 

Huisnummering
Het is van essentieel belang dat hulpdiensten de plek waar hun inzet nodig is, snel kunnen vinden. Door zichtbare huisnummers wordt vindbaarheid bevorderd. 

Blusmiddelen
Brandslanghaspels en draagbare blustoestellen moeten gekeurd en altijd bereikbaar zijn. Uw personeel weet waar de brandblusmiddelen zich bevinden en hoe te handelen bij brand. 

Elektra
Zorg voor een goede elektrische installatie en koppel geen verlengsnoeren en stekkerdozen aan elkaar. Verwijder regelmatig vuil, stof en rommel uit lichtbakken en andere elektrische apparaten. 

Afval
Het regelmatig afvoeren van afval draagt bij aan een brandveilige situatie. 

Opslag
Zet geen opslag in vluchtwegen of voor nooduitgangen, dit geldt ook voor winkelgebieden, magazijnen en laad- en losplaatsen.

Meer weten over bereikbaarheid
van uw pand, bedrijfshulpverlening of brandveiligheidsvoorschriften?
Zie: www.brandweerkennemerland.nl