Ringsteken: Militaire precisie is sleutel

BEVERWIJK – In een draftempo van minimaal 12 kilometer per uur en op een parcours van 18 seconden, taak om met militaire precisie de ring te steken.. Een jaartje afwezigheid, maar we mogen toch wel stellen dat het ringsteken onlosmakelijk verbonden is met de feestweek in Beverwijk. Door de jaren heen hebben vele toeschouwers kunnen genieten van de prachtige combinatie van paard en koets in samenhang met het competitieve element van het ringsteken.

De deelnemers nemen het tegen elkaar op in antieke koetsen en in hedendaagse rijtuigen. De speaker van vanavond vertelt dat enkele koetsen hun oorsprong kennen halverwege de 19e eeuw. De logische vervolgvraag bij kunst & kitch zou dan zijn ‘wat is het dan nog waard?’ Het antwoord daarop „veel gezelligheid”.

n5nlbgnbjtqe0vgwvyw31im13

Timmermansoog van de juryleden
De jury is vanavond met prominenten als burgemeester Han van Leeuwen, ondernemer Frans Koster en organisatielid Barbara Middendorp kritisch, en kijkt met een timmermansoog of bij de paarden het ‘juiste’ draftempo gehanteerd wordt. Natuurlijk heeft de jury naast deze taak, ook oog voor een kleine versnapering..

ct1oih6fqlhp0nestidmfhxng

De jurytafel is goed gemutst

Aangespannen paard
De ‘ringophanger’ en official de heer Huisman vertelt dat hij met veel plezier 45 jaar werkzaam is voor het aangespannen paard. Een man op leeftijd die zijn professionaliteit toont door de eenvoud en etiquette uiterst serieus te nemen en daarmee status geeft aan het evenement. Een kleine kritische noot die gekraakt mag worden is de duur van de wedstrijd. Een toeschouwer kijkend met de kids vertelt: „een uurtje korter had niet gek geweest”.

iifldwgfsmysilsvnsyhzw2or

Eerder op de dag startte het evenement vanuit Fozzies op de Zeestraat. Daar startte voor de burgemeester, die vergezeld werd door Barbara Middendorp en Peter van den Bos, de ereronde in Beverwijk.

rh1qp26h1h13vvso5dtb6ipid

Puck Witte drijvende kracht achter hoedenparade

z5p9ubx2cbl8qgvye7hh2n937

De ereronde kan van start

jb30c465kg6lwjsv11fgaye4y

De burgemeester geniet van zijn wandeling naar de jurytafel

Niet vanzelfsprekend
Voormalig wethouder Frans Koster heeft een beroep gedaan op de ondernemers in Beverwijk en is verheugd: „Als ras-wijker ben ik trots dat het allemaal weer op deze fantastische wijze is gelukt, te meer omdat mij is verzekerd dat dit geweldige feest ook weer voor de komende jaren is gegarandeerd” De organisatie die in handen is van Peter van den Bos en Barbara Middendorp kunnen wat dat betreft dus ook volgend jaar weer hun borst nat maken!

zi5tm2lnw8nkq3esduhmve4tq

PK’s op Zeestraat

r8negrkhr7ng1kivaftuqq995

Een beker en eeuwige roem gaan naar de duo’s:

1. Cor Burger en Henriette Dekker
2. Rob van Eerden en Paul van Eerden
3. Ellen Spigt en Sanja Spigt

Voor de liefhebbers nog een greep prachtplaatjes uit de collectie van Leo Tillmans!

s6ozurzr9poaq914nw63rmxnd

d13c7udpmhvgc9df62zgtvo39

ru27b4jvy24lujiuqczfhty5r