Burgemeester Van Leeuwen ziek, Ossel (PVDA) aangesteld als vervanger

Foto:

BEVERWIJK – Al langere tijd gingen er geruchten dat burgemeester Han van Leeuwen ziek zou zijn. Vanochtend meldt hij aan het NHD het volgende: ,,Ik lijd aan een neurologische slaapstoornis waardoor ik niet genoeg energie heb om mijn werk als burgemeester te doen. En een burgemeester kan volgens de wet niet parttime werken. Daarom stelt de provincie een waarnemer aan, wat ik ook terecht vind gezien de bestuurlijke opdrachten en de omvang van Beverwijk.’’

De heer Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, heeft in goed overleg met de fractievoorzitters vanuit de raad en het college van Beverwijk met ingang van 2 september 2014 de heer Freek Ossel benoemd tot waarnemend burgemeester.

De burgemeester van Beverwijk, Han van Leeuwen, is vanwege ziekte vanaf het begin van dit jaar slechts beperkt inzetbaar geweest. Hij heeft evenwel zoveel mogelijk getracht het ambt van burgemeester volwaardig uit te oefenen. Dat is het herstel, zo is nu gebleken, niet ten goede gekomen. Daarom heeft hij besloten om met ingang van 1 september 2014 zijn werkzaamheden neer te leggen, in elk geval tot het moment dat hij weer voldoende hersteld is.

Alhoewel de gezondheidsproblemen van burgemeester Van Leeuwen al langer spelen heeft hij bewust gewacht met het laten ingaan van zijn ziekteverlof. Van Leeuwen vond het van belang dat eerst zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 konden worden geïnstalleerd en de eerste stappen hebben gezet in hun bestuurlijke samenwerking.

Conform het beleid benoemt de commissaris van de Koning in dit soort situaties een waarnemend burgemeester tot het moment dat de burgemeester voldoende is hersteld om de werkzaamheden weer op een verantwoorde wijze op te kunnen pakken. Afgesproken is dat de waarnemend burgemeester voor de duur van zes maanden de werkzaamheden van de heer Van Leeuwen overneemt.

De heer Ossel was van 2008 tot en met voorjaar 2014 wethouder van de gemeente Amsterdam. Vanaf 2003 tot 2008 was hij Adviseur voor strategisch advies en coaching bij Berenschot Associe. Van 2002 tot 2003 was hij sector directeur maatschappelijke, economische en culturele ontwikkeling bij de Bestuursdienst gemeente Amsterdam.

De heer Ossel is 60 jaar en lid van de PvdA.