Primeur op Open Monumenten Dagen: pastorie Breestraat open

Foto:

BEVERWIJK – Tijdens de Open Monumenten Dagen in Beverwijk-Wijk aan Zee op zaterdag 13 en zondag 14 september, is voor het eerst in de geschiedenis de voormalige pastorie in de Breestraat 101 geopend. De OMD staan dit jaar weliswaar in het teken van ‘op reis’ en ‘vervoer’, het plaatselijke comité verwacht grote belangstelling voor de pastorie. Die is alleen op zaterdag 13 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Die dag is het boek ‘De pastorie in de Breestraat, nieuwe inzichten in de geschiedenis van Beverwijk’ te koop. Het boek, onder redactie van Fred Schweitzer en Arie van Dongen, zal een dag eerder worden gepresenteerd. Bij de deelnemende monumenten en bij ondermeer de bibliotheek, ANWB, stadhuis, buurthuizen is een gratis brochure verkrijgbaar met informatie over de OMD van Beverwijk tot Alkmaar. Op de website www.openmonumentendag.nl is meer informatie te vinden over de jaarlijks terugkerende monumentendagen. 

Deelnemers zijn: 

Voormalige pastorie, Breestraat 101. Openstelling: zaterdag 13 september, 10.00 – 17.00 uur. Voor het eerst in de geschiedenis is de voormalige pastorie van de Sint Agathakerk onderdeel van de OMD. Twee jaar geleden is het pand, een rijksmonument, gekocht door Stadsherstel Amsterdam NV met de bedoeling het te restaureren.

De pastorie is oorspronkelijk een 18de-eeuws herenhuis, dat door de Amsterdamse wijnhandelaar J.J.W. Waterschoot van der Gracht werd verkocht aan de Sint Agathaparochie. Op de begane grond bevindt zich een stijlkamer, met authentieke wandschilderingen op doek, vervaardigd rond het jaar 1760 door de destijds bekende schilder J.D.Augustini. Deze doeken worden momenteel gerestaureerd. Zie www.stadsherstel.nl 

Landgoed Akerendam, Velserweg 20. Openstelling: zaterdag 13 september, 10.00-17.00 uur. Huis èn tuin zijn geopend. In de Oranjerie zijn koffie, thee enz. verkrijgbaar. Het wooncentrum Nieuw-Akerendam is ook open en wie wil, kan er een rondleiding krijgen (www.stsvl.nl).  

Sint Agathakerk, Breestraat 93. Openstelling: zaterdag 13 september, 10.00-17.00 uur (www.eloyparochie.nl). 

Doopsgezinde Kerk, Meerstraat 62 (Meerplein). Openstelling: zaterdag 13 september, 10.00-16.00 uur. In de kerk is de expositie ‘Op Reis’ te zien, over de internationale migratie van de Mennonieten (www.vdgij.nl). 

Grote Kerk met begraafplaats, Kerkstraat 37 A. Openstelling: zaterdag 13 en zondag 14 september, 12.00-22.00 uur. Deze kerk is sinds kort geen kerk meer. De ambitie van een aantal initiatiefnemers is om van het zestiende-eeuwse gebouw een gemeenschapshuis te maken (www.grotekerkbeverwijk.nl).  

Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk en begraafplaats, Arendsweg 59. Openstelling: zaterdag 13 en zondag 14 september, 10.00-17.00 uur (www.onzelievevrouwvangoederaad.nl).  

Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1. Openstelling: zaterdag 13 september,10.00-17.00 uur en zondag 14 september 14.00-17.00 uur. In het museum staan her en der voorwerpen opgesteld die te maken hebben met het thema ‘op reis in de regio’ (www.museumkennemerland.nl). 

Parochiekerk Sint Odulphus en begraafplaats, Sint Odulfstraat 4, Wijk aan Zee (www.eloyparochie.nl). 

Muziekfort Fort Sint Aagtendijk. Openstelling: zondag 14 september, 10.00-17.00 uur (www.muziekfort.nl en www.stelling-amsterdam.nl). 

PS. Dit jaar zijn de Odd Fellow Loge, De Wijcker Swaen, Huize Beijerlust, Tuinhuisje Wolff en Deken, Dorpskerk Wijk aan Zee, Huize Scheijbeeck niet geopend.