Herkenningsschildjes voor monumenten

BEVERWIJK – Op 11 september 2014 onthult minister Bussemaker bij de Ridderzaal in Den Haag het nieuwe officiële Rijksmonumentenbord, hét nationale herkenningsteken voor rijksmonumenten.
De gemeente Beverwijk heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om deel uit te maken van de landelijke introductie van het monumentenbord voor rijksmonumenten. Voorafgaand aan Open Monumentendag (13 en 14 september 2014) reikt wethouder Cecilia van Weel–Niesten op vrijdag 12 september het 1e exemplaar van het herkenningsschildje uit aan de eigenaar van de voormalige pastorie aan de Breestraat 101 in Beverwijk, Stadsherstel Amsterdam N.V. Als blijk van waardering voor de bijzondere prestatie die door Stadsherstel is geleverd, door dit ernstig in verval geraakte rijksmonument op respectvolle wijze te restaureren, wordt dit pand als eerste voorzien van het officiële rijksmonumentenbord. Voor alle rijksmonumenten in Beverwijk en Wijk aan Zee wordt binnenkort door de gemeente een rijksmonumentenbord beschikbaar gesteld.

Boek ‘De Pastorie in de Breestraat’

Tegelijkertijd presenteert in de voormalige pastorie het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland het boek ‘De Pastorie in de Breestraat’. Het boek dat is gewijd aan de geschiedenis en restauratie van dit markante gebouw, is op initiatief en onder redactie van drs. A. Schweitzer en de heer A. van Dongen uitgebracht. De 1e exemplaren van het boek worden door de voorzitter van het genootschap overhandigd aan de directeur van Stadsherstel Amsterdam N.V. en wethouder Van Weel. Op zaterdag 13 september is de gerestaureerde pastorie aan de Breestraat voor het publiek te bezichtigen en kan het boek ter plaatse gekocht worden.

Gemeentelijke monumenten

Ook voor de gemeentelijke monumenten komen monumentenschildjes beschikbaar. Met het plaatsen van monumentenschildjes, niet alleen op rijksmonumenten maar ook op de gemeentelijke monumenten wil de gemeente beter zichtbaar maken welke schat aan culturele rijkdommen Beverwijk binnen haar grenzen heeft. Samen met de eigenaren van de gemeentelijke en rijksmonumenten wil de gemeente uitdragen trots te zijn op het cultureel erfgoed van Beverwijk en Wijk aan Zee. Het 1e exemplaar van het gemeentelijke monumentenschildje wordt op zaterdag 13 september 2014 om 10.00 uur uitgereikt aan de familie Dellevoet, eigenaar van de villa ‘Helmkrocht’ aan de Julianaweg 69 in Wijk aan Zee. De heer Dellevoet is één van de initiatiefnemers voor een gemeentelijk monumentenschildje.

De eigenaren van alle andere monumenten binnen de gemeente Beverwijk worden binnenkort geïnformeerd op welke wijze en wanneer de monumentenschildjes gratis beschikbaar worden gesteld.