Het fakkelen op Tata, hoe zit dat?

BEVERWIJK – De redactie van BeverwijkNieuws heeft onlangs een leuke vraag binnen gekregen van Jaap, woonachtig in het centrum van Beverwijk. Hij wilde graag weten hoe dat toch zat met die ‘vlammen’ bij Tata Steel. Iedere wijker die wel eens de sluizen heeft gepasseerd heeft ze wel eens gezien. Het fenomeen fakkelen wordt gebruikt bij Tata, maar komt in de industrie vaker voor, zoals bij bijvoorbeeld Shell. Wat is het nu precies? Tata Steel geeft antwoord..

Het fakkelen

Dit heeft te maken met productiegassen. Bij het maken van ijzer, staal en kooks ontstaan productiegassen. Deze gassen worden zorgvuldig opgevangen en voor het grootste deel opnieuw nuttig ingezet om andere processen op ons terrein aan te drijven. Hierdoor hoeven we maar weinig aardgas te gebruiken. 

s99yp3ncxnfx417jstu0o8jih

Een deel van dit gas gaat naar Nuon, waar het wordt gebruikt om nieuwe elektriciteit mee op te wekken. Soms hebben we echter meer productiegas dan wij en Nuon kunnen verwerken. Dan slaan we het overschot op in de gashouders op ons terrein. Is ook die opslag vol, dan rest als enige oplossing affakkelen. 

jodp58sydp2f8cs9h2wn8ysrw

Dus als u een fakkel ziet, dan is dit productiegas dat we op dat moment niet kunnen inzetten of leveren aan Nuon. Wij doen ons best het affakkelen tot een minimum te beperken. Aldus Tata Steel IJmuiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen