Spinnentelling: er zitten tien tot honderden spinnen in je huis

Foto:

BEVERWIJK – Spinnen worden deze week massaal geteld. Reden is dat we nog té weinig weten over deze beestjes. Meetellen is makkelijk, er zitten tien tot honderden spinnen in je huis. Ja, dus ook op de Romerkerkweg of de Zeestraat in Beverwijk! Telt u mee?

Vroege Vogels is vorig jaar met de tel-actie begonnen. Toen zijn er 2200 spinnen geteld, en was de kruisspin de meest voorkomende. “We weten eigenlijk heel weinig over spinnen. We weten niet hoeveel er in Nederland zijn, noch waar ze wonen”, vertelt Daniel Gulpers, redacteur van het VARA-programma, aan Nieuws.nl.

p9114933
Deze kruisspin op de Laan van Assumburg in Heemskerk, heeft inmiddels visite voor aan tafel vanavond

De kruisspin aan het werk.

Mensen wordt verzocht gedurende de hele week in hun huis en tuin spinnen te tellen, en de soorten op te zoeken. Het resultaat moet dit weekend naar Vroege Vogels worden gestuurd. Zondag komen zij met de uitslag.

Heel betrouwbaar zijn deze cijfers niet, maar het is wel een indicatie. “We hopen dat we kunnen zien welke spin het meest voorkomt. Ook willen we registreren waar ze wonen, in steden of op het platteland, en of ze zich verschuiven. Er zijn zat insecten die door de klimaatverandering verkassen, maar wat spinnen betreft hebben we hier nog geen zicht op”, verklaart Gulpers.

‘Spinnen zijn eng en vies’

Veel mensen schrikken in eerste instantie als ze een spin zien. “Ze zijn bruinig, harig, nattig, niet bepaald wat wij mooi vinden”, denkt Gulpers. Mooier is de theorie van hoofdconservator Peter Koomen van het Natuurmuseum Fryslân:

“Het zit in onze genen. In Nederland kennen wij geen giftige soorten spinnen -althans niet voor mensen giftige spinnen-, maar in andere landen zijn die er wel. Mensen moeten al sinds honderden jaren voor die spinnen oppassen. Het zit inmiddels in onze genen.”

Deze spin gezien? Maak u dan uit de voeten!

Cookieinstellingen