Twaalf miljoen investering in Finishing Line 32

Foto:

VELSEN – Tata Steel in IJmuiden heeft een volledig nieuwe, hoogwaardige installatie in bedrijf genomen voor het afwerken van verzinkt staal, dat met name wordt geleverd aan autofabrikanten. Verzinkt staal wordt onder meer toegepast in de kooiconstructie en in buitendelen van auto’s. Daarom moet het aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoen. Onregelmatigheden in het materiaal worden door autofabrikanten niet geaccepteerd. Door de ingebruikname van de nieuwe installatie kan Tata verder groeien in de markt voor automotive staal en in andere belangrijke segmenten. Tata Steel heeft ruim 12 miljoen euro in de zogeheten Finishing Line 32 geïnvesteerd. Het bouwen van de installatie heeft een jaar geduurd. De lijn heeft een capaciteit van 400 kiloton verzinkt staal per jaar.

Toonaangevend in automotive

Finishing Line 32 complementeert de state-of-the-art Dompelverzinklijn 3 bij Tata Steel in IJmuiden, een van de drie dompelverzinklijnen, die in 2009 in gebruik is genomen. “Met deze nieuwe installatie is Tata Steel toonaangevend in Europa op het gebied van de kwaliteit van verzinkt staal en het leveren daarvan conform nauwkeurige specificaties”, aldus Henrik Adam, Chief Commercial Officer van Tata Steel in Europa.

pp0a1953

Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa: “De combinatie van onze geavanceerde productie-installaties en ons Research & Development Centrum voor de automobielindustrie zorgt ervoor dat we vanuit IJmuiden autofabrikanten optimaal kunnen voorzien van geavanceerde hogesterkte staalsoorten. Daarmee kunnen onze klanten auto’s veiliger, maar tegelijkertijd ook lichter en daardoor zuiniger maken.” 

Beter, sneller en betrouwbaarder

Finishing Line 32 voorziet in het inspecteren, verwijderen van delen die niet aan de hoge kwaliteitseisen voldoen, op breedte en lengte snijden, laserlassen, slitten, dubbelzijdig oliën, merken, oprollen en van een bindband voorzien van verzinkt staal. Met deze nieuwe installatie kan Tata Steel eindproducten leveren van een constant hoge kwaliteit. Door rolnaadlassen te vervangen door laserlassen kunnen klanten het staal gemakkelijker verwerken. De nieuwe installatie sluit direct aan op de Dompelverzinklijnen, hetgeen de doorlooptijd verkort en de leverbetrouwbaarheid vergroot. 

Dubbel voordeel

Voorheen werd verzinkt staal afgewerkt op de installaties bij de Koudbandwalserij. Door de uitsluitend voor verzinkt staal bestemde nieuwe installatie kan Tata Steel in IJmuiden nu niet alleen groeien in de markt voor verzinkt staal, maar ook het productievolume van onbekleed koudgewalst staal vergroten. Ook in logistiek opzicht is er sprake van een verbetering: de rollen staal hoeven niet langer over de site te worden getransporteerd. Finishing Line 32 is strategisch gelegen, op het punt waar de drie dompelverzinklijnen van Tata Steel in IJmuiden bij elkaar komen. Na afwerking worden de rollen staal ter plekke verpakt en in vrachtauto’s of op treinen geladen voor levering aan de klanten. 

Magisch staal

Een van de producten die Tata Steel in IJmuiden speciaal voor de bouwsector en autofabrikanten produceert is MagiZinc®. Deze innovatieve zinkcoating bevat aluminium en magnesium. MagiZinc® biedt een twee keer betere bescherming tegen corrosie dan traditioneel verzinkt staal. Ook hoeft er minder coatingmateriaal te worden gebruikt om die bescherming te realiseren. Door de hardheid van de coating is MagiZinc® voor automobielfabrikanten beter te verwerken, waardoor ze minder last hebben van uitval of stilstanden.