Het biggetje van de Jan Vermeijenstraat

BEVERWIJK – Ze weegt 6 kilo, is roze van kleur en drentelt met haar hoefjes minimaal één keer per dag over de Jan Vermeijenstraat in Beverwijk. „Het is het beste wat ik ooit heb gedaan. Ik zie de hele dag alleen maar lachende gezichten!” Martin van Balen heeft samen met zijn vrouw sinds korte tijd een nieuw huisdier. Het dier? Een biggetje met de naam Spekkie!

Als je de keuze maakt voor een huisdier is het voor de hand liggend om je te oriënteren op bijvoorbeeld een hond, kat of wellicht een konijntje. Veel minder voor de hand liggend is een varken als huisdier. De vraag aan Martin is vanzelfsprekend, hoe komen jullie tot het opmerkelijke besluit om een varkentje te adopteren? Martin: „Het gaat eigenlijk zelfs 20 jaar terug. Destijds dachten we eraan om een hangbuikzwijn in huis te nemen, maar die worden gewoonweg veel te zwaar.” Hij vervolgt: „Dit varkentje weegt nu 6 kilo en worden uiteindelijk gemiddeld 20 kilo,  dus dat gaat prima”

lrav43llo1e94noud5rl780m6

Spekkie is een Canadees-Amerikaans ras en geboren op 28 mei van dit jaar in Noord Brabant. Ze heeft op de Jan Vermijenstraat haar eigen plekje in de achtertuin, maar leeft ook in huis. Deze week wordt er een ‘hondenluikje’ geplaatst in de achterdeur, zodat het varkentje zelfstandig naar binnen en naar buiten kan lopen.

De kosten die gemaakt worden vallen de familie Van Balen alleszins mee. „Spekkie kost inclusief inentingen € 820,00” Zo vertelt Martin. „Verder zijn er eigenlijk weinig kosten. Ik heb een zak van 20 kilo voer staan, waar ze voor een half jaar genoeg aan heeft.” 

oo141sigbzs1o8554gvisze20

Spekkie is al helemaal opgenomen in de familie. Zo ook door onder andere haar ‘zusje’ met de naam Droppie (een hondje). Martin is zichtbaar verguld met het beest. Maar ook de buurtbewoners zijn enthousiast „Iedere hoek of nieuwe straat die we inlopen tijdens het uitlaten, wordt ik aangesproken en iedereen vindt haar geweldig” Op één keer na, toen een oudere vrouw op de Breestraat riep ”dat beest hoort op de boerderij”.

bjof2mklhpfgartu6de0zla2n

Voor iedereen die overweegt een varkentje in huis te nemen heeft Martin nog wel wat tips: „Je moet laten weten wie de baas is en met discipline het dier opvoeden. Een varkentje heeft de intelligentie van een kind van vier jaar, dus ze begrijpen heel goed wat je bedoelt”

Voor de mensen die intussen een kosten en baten analyse uitwerken, kunnen de belasting vast wegstrepen. „Vorige week stond de (honden)belasting-inspecteur aan de deur en hoorde naar zijn zeggen twee honden. Ik vroeg hem om maar even om het hoekje te kijken. De inspecteur keek en zei direct; Nee meneer daar hoeft u inderdaad geen belasting voor te betalen”

Fotografie: BeverwijkNieuws en Andrea Zwart