Heemskerkse wint gouden medaille voor EK schoonmaken

Foto:

HEEMSKERK – Cella Duin uit Heemskerk weet wat poetsen is! Ze heeft een gouden medaille gewonnen tijdens EuroSkills 2014, de Europese kampioenschappen voor beroepen die van 1 tot en met 5 oktober plaatsvonden in Lille (Frankrijk). Cella deed mee aan de wedstrijd Schoonmaken. In totaal namen 450 kandidaten uit 25 landen deel aan EuroSkills, onder wie 32 Nederlanders.

Cella vormde een team met Jadey Herzberg uit Sittard. Direct na de prijsuitreiking zei Cella: “Ik heb het blijkbaar heel goed gedaan. Ik voel me vooral heel erg blij nu! Ik zou het iedereen aanraden om mee te doen.’ Teamgenoot Jadey behaalde de derde plaats: “Tranen gelaten van geluk en van verdriet, maar ondanks alles zijn wij de toppers van Nederland en Europa.”
 
Team Nederland, waarin behalve Cella nog 31 andere Nederlandse wedstrijdkandidaten zaten, heeft in het Franse Lille 9 gouden, 2 zilveren, 2 bronzen en 18 medailles voor excellent vakmanschap (500 punten of meer) behaald. Nederland kwam uit in 27 beroepen, waaronder Mobiele Robotica, Meubelmaken, Autotechniek, Kapper, Etaleren en Grafisch Ontwerpen.
 
Het grootste beroepenevenement van Europa werd bezocht door meer dan 90.000 bezoekers. Ook diverse Tweede Kamerleden brachten een bezoek en waren erg enthousiast. Tanja Jadnanansing (PvdA): “Ik vind EuroSkills geweldig en ik ben onder de indruk van al deze ‘denkende doeners’ van Team Nederland. Ik vind het een goed idee om vakwedstrijden in het Nederlandse onderwijsstelsel een plek te geven. Door vakwedstrijden geef je jongeren de kans om op een podium te staan. Dat vind ik heel belangrijk”.
 
De stichting Skills Netherlands is coördinator van de Nederlandse deelname aan EuroSkills 2014. Jos de Goey, algemeen directeur Skills Netherlands: ‘Scholieren kunnen door middel van vakwedstrijden worden uitgedaagd. Nu doen er jaarlijks al meer dan 100 vmbo-scholen en tientallen mbo-instellingen mee aan vakwedstrijden. We hopen dat binnenkort elke school in het beroepsonderwijs hun leerlingen de kans geeft om zichzelf uit te dagen en hun talenten te ontwikkelen.’ EuroSkills vindt elke twee jaar plaats. De volgende editie is in 2016 in Göteborg, Zweden. Volgend jaar vindt eerst nog WorldSkills plaats, het WK voor beroepen in São Paulo, Brazilië.
 
De deelname van Cella Duin aan EuroSkills 2014 werd mogelijk gemaakt door: Ministerie van OCW, Ministerie van EZ en Hago. Zowel op vmbo- als op mbo-niveau organiseert Skills Netherlands vakwedstrijden, die inspelen op de wens van jongeren om meer uitgedaagd te worden in het onderwijs.
 
Meer informatie over Cella Duin is te vinden op: http://euroskillsteam.nl/team-nederland/wedstrijdkandidaten.