Ouderen vaker slachtoffer babbeltrucs, ‘ze vinden zichzelf ook heel dom’

Foto:

BEVERWIJK – Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor. BeverwijkNieuws heeft de afgelopen maanden met enige regelmaat bericht over deze vorm van oplichting. Oplichters praten zich met een mooie smoes het huis van een oudere binnen en gaan er vandoor met de erfenis. “Senioren vinden zichzelf dan vaak heel dom.”

“Wie was nou van de zorg en wie van de klussendienst? Ouderdom komt met veel onzekerheid”, vertelt Elisabeth Wils, directeur van Stichting Ouderen Welzijn, aan Nieuws.nl. “Senioren willen vaak zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar er komen zoveel verschillende mensen langs, ze raken makkelijk in de war.”

Oplichters maken hier gebruik van. Hoewel de politie geen specifieke cijfers bijhoudt over babbeltrucs, laten ze wel weten dat het aantal berovingen door babbeltrucs steeds vaker voorkomt.

Traumatische ervaring

Voor de slachtoffers kan het een traumatische ervaring zijn. “Het gevoel van onveiligheid blijft ze bijstaan”, vertelt Wils. “Ze voelen zich vaak nergens meer veilig.” Daarom is het belangrijk dat ouderen een sociaal netwerk hebben. Praatclubjes met leeftijdsgenoten die hun bezorgdheid delen.

De meeste organisaties die met ouderen werken maken gebruik van telefooncirkels. A belt B om te kijken hoe het gaat. B belt C, en zo wordt iedereen min of meer in de gaten gehouden. “Je kan iemand thuis niet beschermen”, geeft Wils toe. “Maar door middel van dagelijkse telefoontjes en voorlichting proberen we zo goed mogelijk te beschermen tegen die oplichters.”

Tips om babbeltrucs tegen te gaan:

  • Is er aangebeld?
    Kijk voor u uw deur open doet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie de persoon is en wat hij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel 112.

  • Heeft u opengedaan?
    Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

  • Laat ze niet binnen
    Laat onbekenden nooit uw huis binnen. Als ze het alarmnummer willen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf 112. Als ze gebruik willen maken van uw toilet, verwijs ze naar een openbare wc.

  • Geef nooit uw pinpas
    Een bank op politie vraagt daar nooit naar. Geef daarom nooit uw pinpas of pincode En bewaar deze apart van elkaar.

  • Praat niet over waardevolle bezittingen
    De overvaller verwacht dat u geld, sieraden of autosleutels in uw woning heeft. Bespreek dit soort bezitting met zo weinig mogelijk mensen.Bewaar grote geldbedragen niet thuis.

Bron. Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen