Een dutje tijdens het werk..

CASTRICUM – Het is maandagmiddag rond een uur of twaalf en ik stap op de fiets richting het bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Ik ben vandaag uitgenodigd voor een workshop. Wat is het eigenlijk voor workshop vraagt mijn vrouw.. Ik geef met een glimlach antwoord: „de workshop heet The Powernap Recovery, lieverd”. Mijn vrouw: „Aha.. dus eigenlijk ga je slapen??” Om daar vervolgens direct aan toe te voegen: „Ik dacht dat jij het zo druk had!?” „Klopt, dit valt namelijk onder de noemer; redactiewerk!”

Op uitnodiging van performance coach en gastheer Ron Salden ontmoet ik vandaag achtvoudig Nederlands Sprintkampioen, revalidatiecoach en trainer Regillio van der Vloot en sportarts Kasper Janssen. Een trio die ieder vanuit hun eigen specialisme de krachten hebben gebundeld om samen een workshop te organiseren. Ik krijg samen met nog 8 deelnemers vanmiddag een inkijkje in het ‘geheim’ van een topsporter én college van een sportarts, hoe je in 10 minuten (!) afrekent met vermoeidheid.

Wat is nu precies een powernap?

Kasper Janssen: „De powernap is binnen de topsport een geaccepteerde tool om herstel te bevorderen, vermoeidheid te verminderen, de alertheid te vergroten, minder fouten te maken en daardoor prestaties te verbeteren. Dus snel toegeven aan die after lunch dip in plaats van soms wel en half uur lang negeren. Je gaat liggen of zitten, je concentreert je op een buikademhaling , je lichaam komt tot rust, je stress niveau daalt, je brein verwerkt opgestapelde info, je opent na 10 minuten je ogen, verfrist en je kunt weer bergen verzetten!”

wewnir2nfh2mx32x9jwvkuxt2
Kasper Janssen deelt tijdens de training zijn onderzoeksresultaten én onderbouwing hoe de powernap ons energieniveau kan beïnvloeden

Regillio en Kasper reiken ons tijdens de workshop handvatten aan, die in de topsport heel gebruikelijk zijn om snel te herstellen. De focus en oefeningen van een sprintkampioen, de gastvrijheid en organisatie van coach Ron Salden en de gedegen onderbouwing van sportarts Kasper Janssen, zorgen voor een workshop waar je energie van krijgt. 

hcnw6ah21xdlhr4k6eqnnvbzj
Regillio van der Vloot is revalidatiecoach in Heliomare. Hier bereidt hij zich in stilte voor op de workout

Natuurlijk is deze middag ook zeker ‘genapt’ en ik moet zeggen dat het een echte eye-opener voor mij is geweest, om snel op kracht te komen. Niet alleen op de training zelf, maar nog meer daarna. We zijn nu bij het schrijven van dit artikel enkele weken verder en ik praktiseer nu met regelmaat de powernap.. Omdat het werkt!

Meer informatie over een workshop van The Powernap Recovery Workout?
Klik hier!