Lezing over de Raad van Beroerten bij Historisch Genootschap

BEVERWIJK – Op donderdagavond 23 oktober zal Sander Wassing een lezing verzorgen over de Raad van Beroerten. Hij deed onderzoek naar de 16e eeuwse oproerkraaiers in en om Beverwijk. De avond wordt gehouden in het BHK-gebouw, Groenelaan 74 in Beverwijk en begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). De entree voor leden van het HGMK is gratis, anderen betalen € 4,-.

In de geschiedenisboeken over de 80-jarige oorlog is de beeldenstorm van 1566 een begrip geworden. Nadat de Spaanse regering in Brussel had besloten dat hagenpreken voorlopig waren toegestaan, was het hek van de dam: overal in de Nederlanden kwamen protestanten uit hun schuilplekken tevoorschijn, omdat men van mening was dat er een godsdienstvrijheid was afgekondigd. Niet alleen organiseerde men hagenpreken, men besloot ook dat de kerken gezuiverd moesten worden van afgoderij. In de noordelijke Nederlanden vond eind augustus/begin september 1566 een beeldenstorm plaats. Een antwoord van de Spaanse koning kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de ijzervreter Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde hij een speciale rechtbank samen om de oproerkraaiers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten.

ukyq4euc8zjytcalx08hj91wz

De onrust anno 1566 is ook aan onze omgeving niet ongemerkt voorbij gegaan. Bestuurders en geestelijken van Beverwijk kregen dan ook enkele commissarissen namens de Bloedraad op bezoek, die wilden weten wat er in de streek gebeurd was. In het Rijksarchief in Brussel is de neerslag van hun bevindingen nu nog terug te vinden.

mx9rff1756ogls027v3wdkfa5

Tijdens de lezing wordt uitgebreid stil gestaan bij vragen als: wat was de Raad van Beroerten? Welke personen uit onze omgeving werden door deze Raad veroordeeld en wat hadden zij misdaan? Was er een beeldenstorm in Beverwijk? Aan de hand van illustraties wordt deze indrukwekkende geschiedenis uit de doeken gedaan.