Lezing over de Engelse aanvallen op Duits slagschip 

Foto:

Het Duitse slagschip Tirpitz was een constante dreiging voor de Geallieerde scheepvaart naar Rusland. Het schip lag in een fjord in Noorwegen en hoewel het nauwelijks uitvoer bond het diverse Engelse vlooteenheden. Om het schip uit te schakelen zijn er, met name door het 617 squadron, meerdere luchtaanvallen op het schip gedaan. Uiteindelijk lukte het om het schip met hele zware bommen tot zinken te brengen. Hoe dit alles in zijn werk ging wordt op zondag 19 oktober in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis verteld in een zeer interessante lezing. De lezing wordt gegeven door door Jan van Dalen, welke een studie van deze missies en het 617 squadron heeft gemaakt.

De spreker

Jan van Dalen is in het dagelijks leven werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij is al jaren bezig met de geschiedenis van het 617 squadron. Hij is een geregelde gast op de jaarlijkse reünie van dit squadron en hij kent vele van de oud vliegers persoonlijk.

De Stichting 

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur
Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”
Genieweg 1 Heemskerk