Met ruim 90 kilometer per uur door Efteling

Foto:

Beverwijkse waaghalzen opgelet! Scheur straks met 90 kilomoter per uur door de Effteling! In de zomer van 2015 opent de Efteling namelijk de spectaculaire dive coaster Baron 1898. Deze thrill ride voor durfals vanaf 1.40 meter bevat een rijk gethematiseerd verhaal, dat zich zowel binnen als buiten de attractie afspeelt. Baron 1898 neemt bezoekers straks mee terug naar het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw laat 19e eeuw. Als ware mijnarbeiders storten bezoekers in een vrije val van 37,5 meter met ruim 90 kilometer per uur een mijnschacht in.

Groei

De komst van de nieuwe attractie is onderdeel van de eerste fase om als Efteling gefaseerd door te groeien naar 2020. “Er zijn drie duidelijke redenen waarom de Efteling voor een dive coaster heeft gekozen”, aldus Fons Jurgens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling. Hij legt uit: “Om de beoogde groei te kunnen bewerkstelligen is een vergroting van het huidige attractieaanbod nodig. Verder bleek binnen de extended family doelgroep waar de Efteling zich doorgaans op richt, nog ruimte te bestaan voor een attractie specifiek gericht op tieners. Daarnaast is een dive coaster een bijzondere en zeldzame achtbaan in Europa, waarmee de Efteling onderscheidend blijft binnen de top van de Europese attractieparken.” 

Maar Jurgens benadrukt dat vooral het verhaal rondom deze achtbaan de attractie zo uniek en typisch Eftelings maakt: “Baron 1898 is een uitstekende combinatie van staal en een verhaal.”

Storytelling

Baron 1898 neemt bezoekers straks mee terug naar het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw, toen de industrialisatie hoogtij vierde. De Efteling liet zich inspireren door de rijke en historische geschiedenis van de mijnbouw, gecombineerd met de (inter)nationale legende rondom de ‘Witte Wieven’. In de attractie verplaatsen bezoekers zich een dag in het leven van een stoere mijnarbeider. De achtbaan voert de mijnarbeiders naar een grote hoogte om direct daarna een 37,5 meter diepe duik de mijnschacht in te maken, waarna een spectaculaire rit volgt. 

Baron 1898 kost ca. 18 miljoen euro.

Het verhaal 

De sage vertelt dat een hebzuchtige Mijnbaron een goudader heeft gevonden in het zuiden van het land. Daar wil hij zoveel mogelijk goud uit de grond halen, maar de vruchtbare grond aldaar wordt beschermd door de Witte Wieven. Mijnbaron Gustave Hooghmoed roept zijn mijnarbeiders (kompels) op hem te helpen en belooft hen gouden bergen. Tijdens de rit wordt duidelijk dat de Witte Wieven uit alle macht proberen de gouddelving te saboteren..

Meer over o.a. de bouw en thematisering van Baron 1898 zie je in de making-of van de nieuwe attractie. Deze serie is exclusief te volgen op het Efteling YouTube kanaal en de eerste aflevering is nu te bekijken:

http://www.youtube.com/watch?v=
PHqCFEGHQ_4&feature=youtu.be