Oplichters grijpen kans met nieuwe Rabo Scanner

Foto:

BEVERWIJK – Wijkers opgelet! De Rabobank wordt misbruikt door oplichters in een nepmail. In de mail kan de ontvanger zogenaamd de nieuwe Rabo Scanner bestellen.

De Rabobank introduceert inderdaad de nieuwe Rabo Scanner ter vervanging van de random reader, maar communiceert hierover niet via mail. Klanten van de Rabobank krijgen persoonlijk bericht dat zij de nieuwe scanner ontvangen. Het gaat volgens de bank nog tot eind 2015 duren totdat alle readers vervangen zijn door een scanner.

Urgentie

In de nepmail stellen de oplichters dat u nog maar tot 1 november gebruik kan maken van de random reader. Ook wordt er beweerd dat klanten na 1 november €24,95 voor de scanner moeten betalen. Trap hier niet in!

Herkennen

De ontvanger van de mails wordt niet aangesproken met zijn naam, maar als ‘Geachte klant’ of ‘Beste heer/mevrouw’. Het ontbreken van een persoonlijke aanhef is een van de eigenschappen van een phishingmail.

U kunt valse e-mails daarnaast herkennen aan een dwingende toon. De ontvanger moet snel actie ondernemen, anders volgen er consequenties. Dat is een truc van oplichters om mensen snel te laten reageren. Verder kunt u naar het e-mailadres kijken. Een vaag adres is een indicatie dat het om een nepmail gaat.

Link

In dit soort berichten staat meestal een link. Klik hier niet op! Als u er wel op drukt, krijgen oplichters mogelijk via phishing uw persoonlijke gegevens in handen of u komt terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software.

U kunt een foute link of knop herkennen door met uw cursor boven de link te hangen, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt het adres linksonder in beeld.

Heeft u ook dit soort mails ontvangen? Stuur ze door naar [email protected]en verwijder daarna de berichten

Wil je voortaan alle actualiteiten en politie- en 112 berichten vanuit de IJmond op je tijdlijn? Klik hier en voeg onze facebookpagina toe aan je profiel.