Onthulling straatnaambord Jacques Martensstraat

Foto:

BEVERWIJK – Het is de laatste jaren gebruikelijk geworden om bij straten die vernoemd zijn naar personen en waarvan de directe familie nog in leven is symbolisch een straatnaambord (voorzien van bijschrift) te onthullen, indien de familie daar prijs op stelt. Dat gezegd hebben werd vrijdagochtend het kersverse straatnaambord ‘Jacques Martensstraat’ officieel onthuld door de broer van Jaques Martens. Met een bos bloemen in de hand en in gezelschap van zijn familie en wethouder van Beverwijk, Cecilia van Weel-Niesten. Het straatnaambord van de Jacques Martensstraat staat in het plan Binnenduin in het Noordelijk Tuinbouwgebied.

De straten in het plan Binnenduin en in de Westertuinen zijn voor een groot deel gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog en de verzetstrijders. Jacobus Alexander Martens werd geboren op 10 augustus 1923 te Haarlem en overleed 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte. Zijn ouders verhuisden in 1933 van IJmuiden naar Wijk aan Zee en Duin. Nog in dat zelfde jaar verhuisde het gezin naar Beverwijk.

Na de lagere school bezocht Jacques, zoals hij genoemd werd, de U.L.O. aan de Kees Delfsweg. Jacques was erg actief in het Beverwijkse verenigingsleven. Zo was hij onder andere lid van de scoutinggroep André de Thaye en van de atletiekvereniging D.E.M. Na het verlaten van de U.L.O. in 1939, ging hij werken bij de Rijksverzekeringsbank te Amsterdam. Om tewerkstelling in Duitsland te ontlopen, dook hij in 1942 onder en sloot zich aan bij een verzetsgroep. Deze verzetsgroep, “Oranje Vrijbuiters”, genaamd, pleegde onder andere overvallen op distributiekantoren en aanslagen op gevaarlijke personen. Door verraad werd Jacques, samen met de andere leden van de verzetsgroep in augustus 1943, gearresteerd. Het proces tegen de verzetsgroep werd op 28 februari 1944 in ’s- Gravenhage gehouden, met als uitspraak de doodstraf. De volgende morgen werd Jacques, samen met 17 andere verzetsstrijders, op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd, waar hij in een massagraf werd begraven. Na de bevrijding werd Jacques herbegraven op de Algemene Begraafplaats Tolsteeg aan de Opaalweg te Utrecht. Hier rust hij te midden van zijn medestrijders.

Fotografie Leo Tillmans

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen