Recherche houdt verdachten aan voor o.a. ramkraak TinQ

IJmond – De recherche van basisteam IJmond heeft deze maand vijf verdachten aangehouden voor het (mede)plegen van 13 snelkraken, 1 ramkraak en een poging inbraak. Het vijftal, vier mannen in de leeftijd van 20 t/m 26 jaar en een 38-jarige vrouw, zijn afkomstig uit Heemskerk en Zaandam. Zij pleegden de snelkraken bij bedrijven in de IJmond en de Zaanstreek. Hierbij waren voornamelijk supermarkten het doelwit van hun criminele activiteiten. maar ook de ramkraak bij het Heemskerkse tankstation TinQ aan de Jan Ligthartstraat.

Aanhoudingen na gepleegde ramkraak in Heemskerk

Op 13 oktober jl. werd in de nachtelijke uren een snelkraak gepleegd bij een supermarkt in Westzaan, een uur later een poging inbraak bij een supermarkt in Velsen-Noord en kort hierop vond om 04.30 uur een ramkraak plaats op een benzinestation in Heemskerk. Door goed speurwerk wist de recherche nog diezelfde dag twee verdachten te linken aan deze drie misdrijven. Dit tweetal kon dan ook diezelfde maandag 13 oktober jl. worden aangehouden door het arrestatieteam.

y41v8fw3k1o070ui5gktt1fyt
De daders rond 4.30 in de ochtend met een voertuig de gevel van de TinQ in Heemskerk geramd en zijn er met een buit vandoor gegaan (foto Mizzle Media)

Verdachten van 13 snelkraken, 1 poging inbraak en 1 ramkraak

Tijdens het recherche-onderzoek hebben rechercheurs van politie IJmond de afgelopen weken nog drie verdachten opgespoord en aangehouden. Inmiddels zijn alle 5 verdachten verhoord, ingesloten en voorgeleid aan de rechter-commissaris.  Bij twee van de vijf verdachten heeft de Rechtbank een bevel van gevangenhouding opgelegd voor de duur van 90 dagen. Alle verdachten zitten nog vast.
De recherche heeft in het onderzoek meerdere huiszoekingen gedaan en een deel van de gestolen buit werd hierbij teruggevonden. Uit recherche-onderzoek is inmiddels naar voren gekomen dat de verdachten ook in verband kunnen worden gebracht met 12 andere snelkraken.

Veel schade veroorzaakt: niet altijd buit

De verdachten pleegden de snelkraken met grof geweld, waardoor veel schade ontstond voor de bedrijven die hier de dupe van werden. In enkele gevallen wisten de verdachten -behalve een hoop schade- zelfs geen buit te bemachtigen en gingen zij er zonder buit vandoor. In andere gevallen bestond hun buit uit o.a. sigaretten, krasloten, drank en cosmetica.
De criminele activiteiten vonden onder meer plaats in Heemskerk, Broekpolder, Uitgeest, Westzaan en Velsen-Noord, voornamelijk in de nachtelijke uren.
De verdachten worden eveneens verantwoordelijk geacht voor het stelen van een kentekenplaat en de diefstal van een personenauto.

Fotografie Mizzle Media