Eric Kerkvliet exposeert olieverfwerken

Foto:

HEEMSKERK – De schilder Eric Kerkvliet (1945) sluit het succesvolle expositiejaar van Stichting KIJK!Heemskerk af met een tentoonstelling van olieverfschilderijen. Wethouder Aad Schoorl opent de expositie op zaterdag 1 november vanaf 14.00 uur in de hal van het gemeentehuis. De schilderijen zijn tot en met 28 november te bewonderen.

Eric Kerkvliet is opgeleid aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Bij de Vrije Academie (Den Haag) heeft hij zich een aantal grafische technieken eigen gemaakt.
Ruim vijfentwintig jaar is Kerkvliet docent tekenen geweest bij het voortgezet onderwijs. Hij combineerde dat met schilderen en illustreren waarbij hij verschillende technieken hanteerde.
De laatste jaren gaat zijn aandacht vooral uit naar het vervaardigen van olieverfschilderijen, veelal geschilderd op paneel.

Fictie en werkelijkheid

Eric Kerkvliet schildert met olieverf uiterst gedetailleerde voorstellingen waarin fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen. Zijn dagelijkse belevenissen en directe omgeving vormen daarbij een belangrijke inspiratiebron. Naast zijn realistisch werk is Kerkvliet ook bezig met het vervaardigen van een serie olieverfschilderijen die hij onderbrengt onder de noemer ‘ruimtelijk realisme’.
De schilderijen zijn geschilderd op ingezaagd paneel met aan de achterkant een houten frame, waardoor ze iets los van de wand komen te hangen. Geschilderde schaduwen in het schilderij lopen bij een juiste belichting vaak door op de wand waardoor een ‘trompe-l’oeil effect’ ontstaat.

Kunstprijs

In oktober 2013 won Kerkvliet de tweejaarlijkse Kunstprijs van het Groene Hart voor professionals met het olieverfschilderij “Doorgang”. Hij exposeert door geheel Nederland op kunstbeurzen, kunstmarkten en galeries. Voor meer informatie ziewww.erickerkvliet.exto.nl of www.erickerkvliet.nl.