Nieuwe staalsoort Tata Steel voor nog lichtere en zuinigere auto’s

Foto:

Tata Steel heeft een nieuwe reeks revolutionaire staalsoorten ontwikkeld, die autofabrikanten in staat stelt om het gewicht van het chassis te reduceren en daarmee het brandstofverbruik te verlagen. Deze serie uit warmgewalste staalplaat gemaakte producten, XPF staal (eXtra Processing Formability), wordt begin 2015 op de markt gebracht. XPF staalsoorten zijn door de R&D teams van Tata Steel in IJmuiden ontwikkeld en zullen in IJmuiden worden geproduceerd.

10% lichter chassis

Tata Steel is het eerste staalbedrijf in Europa dat chassisbouwers kan voorzien van staalsoorten die superieure constructie-eigenschappen bieden om significante gewichtsbesparingen in het chassis te realiseren. XPF staal heeft superieure en constante vervormbaarheids- en verbindingseigenschappen en vermoeiingssterkte. Het is uitermate geschikt voor consistente verwerking op de installaties van autofabrikanten. XPF staal stelt autofabrikanten in staat om chassisonderdelen te maken die 10% lichter zijn. Tevens kunnen met XPF staal de productiekosten van onderdelen tot wel 50% worden gereduceerd. Dat is mogelijk doordat het gemak waarmee ze kunnen worden vervormd, wordt gecombineerd met een ongekend hoge sterkte. De XPF reeks biedt oplossingen voor de bekende uitdagingen van de huidige hogesterktestalen op het gebied van vervormen en produceren. XPF staal combineert de hoge trek- en vermoeiingssterkte die chassisontwerpers eisen met een hoge vervormbaarheid, waardoor fabrikanten het aantal onderdelen, de kosten én het gewicht van de auto kunnen reduceren. 

 

Doorbraak chassisontwerp

“De XPF reeks laat zien hoezeer Tata Steel focust op het leveren van geavanceerde producten voor alle mogelijke toepassingen in de automobielindustrie”, aldus Henrik Adam, Chief Commercial Officer van Tata Steel in Europa. “Deze nieuwe reeks staalsoorten zal auto-ontwerpers in staat stellen om nog innovatiever te zijn in het creëren van de volgende generatie voertuigen. Wij zijn ervan overtuigd dat ze een grote doorbraak betekenen op het gebied van constructiemateriaaltechnologie in de automobielsector.”

 

Concurrentievoordeel voor klanten

Tata Steel legt zich erop toe om continu nieuwe producten met verbeterde prestaties te ontwikkelen en op de markt te brengen. Deze innovatieve producten leveren klanten concurrentievoordeel op in hun markten. XPF staal is een belangrijke nieuwe toevoeging aan de toenemende reeks geavanceerde staalsooorten, waaronder, High Strength Low Alloy (HSLA), Dual Phase (DP) en Hot Forming stalen. Autofabrikanten vragen om nieuwe hoge sterkte staalsoorten die goed presteren op het gebied van veiligheid, maar tevens het gewicht van auto’s helpen reduceren, waardoor die ook zuiniger worden.