Kinderboerderij De Baak dicht door voorzorgsmaatregel vogelgriep

Foto:

BEVERWIJK – Op zondag 16 november 2014 is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater). Het betreft een zeer besmettelijke variant die dodelijk is voor kippen. Vanaf zondag is een landelijke maatregel van kracht die onder andere inhoudt dat alle kinderboerderijen tot woensdag 11.30 uur verplicht gesloten zijn voor publiek. Ook scholen en groepen mogen niet ontvangen worden. Om deze reden is de gemeentelijke Kinderboerderij en NME-centrum De Baak ook minimaal tot woensdag gesloten.

Ophok- en afschermplicht

Voor alle pluimvee en ander gevogelte geldt voor kinderboerderijen per direct een afschermplicht. Dit betekent dat het gehouden pluimvee en andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels, de uitwerpselen van wilde vogels, met gevogelte van naastgelegen houderijen, met zoogdieren die op het bedrijf aanwezig zijn of met bezoekers.

Landelijke maatregelen en standstill

Vanaf zondag 16 november 2014 om 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld. 

Vanwege het hoge besmettingsgevaar wordt deze standstillperiode ingesteld. In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte. De verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte, dus ook voor kinderboerderijen.