Raadsleden op bezoek in de Pijp

Foto:

BEVERWIJK – Wat speelt er allemaal in de Beverwijkse haven ‘de Pijp’? Een afvaardiging van de gemeenteraad ging op bezoek om daar achter te komen.

Raadswerk

Onderdeel van het raadswerk is het afleggen van werkbezoeken. Op deze manier kom je erachter wat er speelt bij bedrijven en instellingen, zo ook in haven ‘de Pijp’. In de haven kregen de raadsleden een rondleiding van de havenmeester. Als eerst bezochten ze een schip dat aardappels vervoert. Het schip werd volgeladen met aardappels die over vijf dagen in Tunesië worden uitgeladen. Vanaf de brug was dit tafereel goed zichtbaar. Ook gaf de brug een goed overzicht van de haven. De raadsleden werden op de brug bijgepraat over de haven.

Levendige handel

De omvang van de handel in de haven werd de raadsleden pas echt duidelijk toen zij spraken met de ondernemers Dorrestijn en Koster. Dorrestijn vertelde vol trots hoe zijn laad- en losbedrijf voor zeeschepen de afgelopen vijf jaar flink is gegroeid. ‘Steeds meer schepen weten de Beverwijkse haven te vinden om hun vracht te lossen. Engelse bedrijven zoeken de kortste weg over zee om hun lading aan land te krijgen. Eenmaal aan land kan deze lading via binnenschepen of vrachtwagens vervoerd worden naar bijvoorbeeld België. Dit is veel goedkoper dan dat je een schip over zee laat varen vanaf Engeland naar Antwerpen. Beverwijk heeft in dit opzicht een hele gunstige ligging en daar profiteren wij van. Een andere verklaring voor het succes is onze samenwerking met andere ondernemers op de kade. We stemmen het laden en lossen met elkaar af, zodat er dag en nacht gewerkt kan worden aan de kade’ aldus Dorrestijn.

 

Een ander soort handel, maar zeker net zo goed draaiend, vinden de raadsleden aan de overkant als ze voet aan wal zetten bij Koster Metalen. De omvang van de bergen met metaal zijn indrukwekkend. Werkelijk alles is er terug te vinden van een oude kinderfiets tot scheepsresten. Het bedrijf handelt in metalen en recyclet ze. 

Na een middag op de kade gingen de raadsleden weer wat wijzer over het reilen en zeilen in de haven huiswaarts.