Lezing en fototentoonstelling

Foto: Beverwijk Nieuws

Op zondag 12 juli is er in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, een lezing over de luchtoorlog boven de Zaanstreek. Historicus Aad Neeven verteld ons alles over neergestorte vliegtuigen, bombardementen en beschietingen welke incidenten zich in de jaren 1940-1945 in de Zaanstreek afspeelden.

De lezing zal worden ondersteund met historische beelden en begint om 14.00 uur. Voorts is er in het museum de fototentoonstelling “Het Geheim van Amsterdam, uit de lucht gegrepen”.  De fotografen René Ros en Otto Bodemeijer hebben alle forten van de Stelling van Amsterdam vanuit de lucht gefotografeerd. Dit heeft prachtige opnames opgeleverd van dit unieke verdedigingswerk wat is gelegen rond Amsterdam. De tentoonstelling bestaat uit 10 groot(s) opgeblazen foto’s aan de wand, alle andere opnames worden als een diashow afgespeeld. Dit is een unieke kans om alle forten en batterijen van de Stelling van Amsterdam te zien.

De spreker

Aad Neeven heeft jarenlang gewerkt bij Fokker en bij de Hoogovens. Na zijn pensioen heeft hij zich toegelegd op de geschiedenis van de 2e Wereldoorlog. Hij is auteur van diverse boeken over gebeurtenissen uit de oorlog.  Zijn gedetailleerd onderzoek maakt hem deskundige bij uitstek op de regionale geschiedenis. Voorts is hij mede-eigenaar van het luchtvaart en oorlogsboeken antiquariaat Aviation & Warbooks. (www.aviation-warbooks.nl)

De Stichting

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur, op zondagen van mei t/m oktober.

Reacties