Gastheer van het Landschap in Kennermerland

Foto: Kenneth Stamp

Speciaal voor buitenplaatsen, culturele instelling en ondernemers in en rondom de buitenplaatsen gaat in september de IVN-cursus ‘Gastheer van de Buitenplaatsen in Kennemerland’ van start.

Met deze cursus over cultuurhistorie, het landschap en de natuur kunnen ondernemers hun gasten en bezoekers nog meer de natuur laten beleven en meer verhalen vertellen over de achtergrond van de buitenplaatsen. Samenwerking tussen de deelnemende buitenplaatsen en andere deelnemers staat centraal.

Buitenplaatsen in en rondom Kennemerland

Het leven van rijke stedelingen van 1600 tot 1900 was intrigerend. In deze periode trokken zij zich graag terug in weelderige zomerverblijven. Er werden prachtige tuinen en parken aangelegd, van schitterende Engelse landschapstuinen tot Franse Barok, en veel inheemse flora die meegenomen zijn vanuit de verre reizen die ze maakten. De tuinen waren een middel voor de eigenaren van de Buitenplaatsen om ook hun rijkdom te laten zien. De Buitenplaatsen zijn voor vele bezoekers en natuurliefhebbers een lust om te beleven, vooral door de diversiteit aan flora en fauna in de parken en landschapstuinen.

De cursus bestaat uit drie lesmiddagen (van 12.30 – 17.00 uur) en een afsluitende bijeenkomst op verschillende locaties in en rondom de buitenplaatsen. Zo zijn we te gast op Landgoed Elswout, Duin & Kruidberg, Beeckestijn en Marquette.

De bijeenkomsten staan bol van wetenswaardigheden over het ontstaan van het landschap, de continu veranderende landschapskenmerken, de cultuurhistorie en de flora en fauna van het Kennemerland. De cursus gaat in op wat juist Kennemerland zo uniek maakt, de verbinding met het cultureel erfgoed, de buitenplaatsen in relatie tot het gebied, alle bijzondere plekjes en recreatieve mogelijkheden.

Excursies en uitwisseling vormen een centraal onderdeel van de cursus. Deelnemers krijgen de opdracht om gezamenlijk een arrangement of een product te ontwikkelen die het recreatieve karakter van het landschap en de cultuurhistorische waarde van de buitenplaatsen extra versterkt. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteren de deelnemers hun eindopdracht.

Voor meer informatie en aanmeldenwww.ivngastheervanhetlandschap.nl. Dankzij een bijdrage van de Provincie Noord-Holland, die het programma Buitenplaatsen in beeld en deze gebiedspromotie ondersteunt, wordt deze cursus aangeboden voor€ 79, –.

Reacties