Wie heeft het licht uitgedaan?

Foto: Pixabay.com

De gemeente Heemskerk heeft 40 reacties ontvangen na een oproep om overbodige straatverlichting te melden. Het resultaat is dat de gemeente in de parkachtige delen van Heemskerk de verlichting om 23.00 uur waar mogelijk gaat uitschakelen.

Daarnaast wordt op een aantal plaatsen straatverlichting verwijderd en worden lantaarnpalen aangepast om minder licht te geven. De aanpassingen vinden nog dit jaar plaats. In mei heeft de gemeente een oproep gedaan aan inwoners om mee te denken over het verminderen van overbodige straatverlichting in Heemskerk. Het doel was de huidige verlichting te optimaliseren en waar mogelijk het aantal lantaarnpalen in het straatbeeld te verminderen. Daarop zijn 40 reacties binnengekomen uiteenlopend van algemene tips tot het verwijderen van lantaarnpalen in de omgeving van of direct bij een woning. Alle suggesties zijn beoordeeld op de aspecten van verkeers- en sociale veiligheid én haalbaarheid.

Zichtbaar resultaat

Wethouder Frank Frowijn is blij dat zoveel inwoners hebben gereageerd: “De reacties leveren een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid en kostenbesparing zonder dat de veiligheid in het geding komt. Het is de bedoeling dat de verbeteringen nog dit jaar gerealiseerd worden en een zichtbaar resultaat geven.”

In de komende maanden zullen enkele lantaarnpalen verdwijnen op plaatsen waar de verlichting als meer dan voldoende wordt ervaren. Op plaatsen waar de verlichting een zekere overlast geeft wordt deze aangepast met behulp van een kap, die het licht afschermt of vermindert. Op termijn worden deze lantaarnpalen vervangen door energiezuinige exemplaren die minder licht geven. En in de parkachtige delen van Heemskerk gaat de verlichting waar mogelijk om 23.00 uur uit.

Reacties