Grootste sluis ter wereld

Foto: (Foto: HGMK)

Op donderdagavond 22 oktober verzorgt Rijkswaterstaat, op uitnodiging van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, een lezing over de oude- en nieuwe sluizen van IJmuiden. De presentatie wordt gehouden in het BHK-gebouw, Groenelaan 74 in Beverwijk.

Geschiedenis
Volkert Schaap van Rijkswaterstaat vertelt de over de geschiedenis van het sluizencomplex, over de bouw van de eerste sluizen tegelijk met het graven van het Noordzeekanaal, daarna de Middensluis en tot slot de grote Noordersluis. Nu, na 85 jaar, is deze sluis (ook eens de grootste) te klein geworden voor het huidige scheepvaartverkeer en moet er een nieuwe, nog grotere sluis komen.

Sluis in aanbouw small

Nieuwe sluis
Een vertegenwoordiger van het Consortium OpenIJ vertelt vervolgens over de plannen om de grootste sluis ter wereld te gaan bouwen. Volgend jaar wordt gestart met de bouw van deze sluis die 500 meter lang wordt, 70 meter breed en 18 meter diep. Eind 2019 moet de sluis beschikbaar zijn voor de scheepvaart. De geraamde kosten bedragen 848 miljoen euro. Het Consortium OpenIJ bestaat uit de bouwbedrijven BAM en VolkerWessels en investeerder DIF.

Eén van de vragen die beantwoord zal worden is, waarom de sluis 18 meter diep gaat worden, terwijl de maximale diepte van het Noordzeekanaal slechts 14 meter is, vanwege de ‘drempel’ bij de Velsertunnel.

De avond begint om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 u) Gezien de grote belangstelling adviseert het HGMK om vroegtijdig aanwezig te zijn om zeker te zijn van een plekje in de zaal. De toegangsprijs bedraagt € 2,- per persoon. Leden van het HGMK hebben, op vertoon van hun ledenpas, gratis toegang.

Meer informatie over de activiteiten van het HGMK: www.hgmk.nl

Reacties