Wilgen knotten langs de liniedijk

Foto: (Foto: IVN Zuid-Kennemerland )

Zaterdag 17 oktober organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen Landschap Noord-Holland een werkdag wilgen knotten. De wilgenstrook ligt nabij Fort Veldhuis, langs de liniedijk aan de Communicatieweg in Heemskerk. De wilgen hebben op deze locatie een cultuurhistorische waarde.

Camouflage en stookhout
De wilgen bij de forten en liniedijken hadden in het verleden meerdere functies. Allereerst dienden de stroken knotwilgen als camouflage. Maar daarnaast kon het hout dat vrijkwam door het onderhoud door de genietroepen worden gebruikt als stookhout. Daarbij moest men niet te rigoureus te werk gaan, omdat het stoken dan ten kòste zou kunnen gaan van de camouflage.

Het voordeel van ‘rotten’
Op dit moment dienen de knotwilgen vooral als decoratieve aankleding van het landschap. Maar ook op een andere manier dragen ze bij aan de natuur, dankzij de eigenschap van wilgenhout dat ’t gemakkelijk rot. Hierdoor ontstaan holle stammen en knotten die door vogels, insecten en muizen worden gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Daarbij groeien op de stammen mossen en algen waar slakken op afkomen. Soms komt in het rottende hout een kompleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.

Onder genot van koek en vlaai
IVN Zuid-Kennemerland belooft er zaterdag een leuke werkdag van te maken. De vrijwilligers verzamelen zich vanaf 9.30u bij het begin van de wilgen aan de liniedijk langs de Communicatieweg aan de noordkant van de golfbaan. Voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai wordt gezorgd. Wel is het verstandig om zelf koffie/thee, een lunchpakket, werkkleding en laarzen mee te nemen. De werkdag duurt tot 15.00 uur.

Aanmelden voor het wilgen knotten (vooral handig voor de organisatie i.v.m. het benodigde gereedschap èn de vlaai bij de koffie!)  kan door middel van een mailtje naar [email protected]

Reacties