Feest voor mantelzorgers Beverwijk en Heemskerk

Foto: Mezzo

Mantelzorgers uit Beverwijk en Heemskerk krijgen op 10 november een uitgebreid programma voorgeschoteld als dank voor de zorg die zij gewend zijn aan anderen te geven.

Dag voor de Mantelzorg
Jaarlijks wordt de ‘Dag van de Mantelzorg’ landelijk georganiseerd om de vele mensen in het zonnetje te zetten die een stuk zorg op zich hebben genomen voor naasten, die vaak van hen afhankelijk zijn. Hun inzet is zowel onbetaalbaar als onbetaald.

Niet vanzelfsprekend
In Nederland zijn er maar liefst 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Daarvan zorgen er 750.000 meer dan 8 uur per week voor iemand en duurt die situatie al langer dan 3 maanden. In de meeste gevallen combineren ze dat dan ook nog met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op mensen uit de directe omgeving (ouders, kinderen, grootouders, buren en vrienden) vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend. Dat is het echter niet, en dat mag ook nooit zo ervaren gaan worden.

Zorg voor een ander begint met zorg voor jezelf
De zorg voor anderen brengt vaak met zich mee dat voor mantelzorgers zèlf leuke activiteiten erbij inschieten, terwijl het ook voor hen belangrijk is om af en toe tijd voor zichzelf te nemen. Immers: Het goed kunnen zorgen voor een ander begint met het goed zorgen voor jezelf. Dat is dan ook de reden voor het organiseren van de ‘Dag van de Mantelzorg’: Het zorgen voor een dagje ontspanning voor mensen die er anders bijna niet aan toekomen’. Op 10 november worden mantelzorgers op meer dan 200 plaatsen in Nederland feestelijk bij elkaar gebracht en wordt er waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk.

High Tea en theater
In Beverwijk en Heemskerk wordt het evenement georganiseerd door MaatjeZ, Centrum voor Mantelzorg en de beide gemeenten. Met elkaar hebben zij een uitgebreid programma samengesteld met onder andere een High Tea en een theaterprogramma.Inmiddels heeft MaatjeZ de mantelzorgers een persoonlijke uitnodiging voor deelname aan de ‘Dag van de Mantelzorg’ gestuurd. Wie onverhoopt geen uitnodiging heeft ontvangen kan bellen met 088-9957788.

Weekprogramma
Overigens blijft de aandacht voor de mantelzorgers niet beperkt tot die 10e november. MaatjeZ heeft andere organisaties opgeroepen om rondom de ‘Dag van de Mantelzorg’ ook activiteiten voor mantelzorgers te organiseren. En aan die oproep is gehoor gegeven. “Zo kunnen we van vrijdag 6 tot en met zondag 8 november mantelzorgers extra verwennen”, aldus Els van de Weijer, teammanager bij MaatjeZ.

  • Vrijdag 6 november 2015 is er in het ontmoetingscentrum Lommerlust vanaf 10:30 uur een gezellig samenzijn met muzikale omlijsting voor cliënten en hun mantelzorgers. Koffie/thee en gebak staan klaar. Vooraf aanmelden via 06-10386705 of e-mail:  [email protected]
  • Zaterdag 7 november 2015 is er voor mantelzorgers een gratis stoelmassage door Natuurgeneespraktijk Mariëlle van der Eem uit Beverwijk. Vooraf aanmelden kan via  0251- 201649 of e-mail: [email protected]
  • Zondag 8 november 2015 is in Fort Penningsveer in Haarlemmerliede een gezellige middag voor meiden en jongens van 12 jaar en ouder die een familielid hebben met (een vorm van) autisme. Informatie: 023-5516368 of via e-mail: [email protected]

advermantel

Reacties