Tata Steel opent Safety Centre

Foto: Tata Steel

Donderdag 29 oktober opent Tata Steel, samen met een aantal firma’s op het bedrijventerrein, naast zijn vestiging in IJmuiden een speciaal Safety Centre.

In het nieuwe Safety Centre worden medewerkers van het staalbedrijf en van de firma’s getraind in alle aspecten van veiligheid. Het is de bedoeling dat iedereen die vanaf nu aan het werk gaat bij Tata Steel eerst de veiligheidstraining in het Safety Centre volgt. Het Safety Centre wordt geopend door Hans Fischer (directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa) en Wim Strijk (directeur van IJmond Transport Groep en een van de voorzitters van het Veiligheidsplatform IJmond).

Veiligheid op eerste plaats
“Veiligheid komt bij Tata Steel op de eerste plaats”, aldus Hans Fischer. “We willen dat iedereen die op ons terrein werkt na afloop weer gezond en wel naar huis gaat. Het Safety Centre is een initiatief van de firma’s waarmee we samenwerken. Dat doen we op het gebied van veiligheid in het Veiligheidsplatform IJmond. Samen met zo’n 40 firma’s bedenken en implementeren we in dat verband initiatieven om de veiligheid op ons terrein nog verder te vergroten. Het Safety Centre is een van de eerste concrete resultaten van deze samenwerking. Wij verwachten dat het Safety Centre een bijdrage zal leveren in het verder reduceren van het aantal incidenten.”

Veiligheid beleven
In het Safety Centre van Tata Steel worden situaties die betrekking hebben op veiligheid in twaalf verschillende stands in beeld gebracht: van werken op steigers tot het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het opruimen van de werkplek. Elke stand brengt zowel de onveilige als de veilige manier van werken in beeld. Medewerkers gaan onder begeleiding van een trainer in een groep langs de stands, waarbij bij elke stand een gesprek tot stand komt over het betreffende onderwerp. Door veiligheid in het Safety Centre te visualiseren en een gesprek over veiligheid tot stand te brengen, wordt het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers op een aansprekende manier vergroot.

Veiligheid topprioriteit
Elke vier maanden start er een nieuwe veiligheidscampagne rond een specifiek thema, van veilig werken op hoogte tot veilig gedrag in het verkeer op de 80 kilometer aan wegen op de site. In speciale veiligheidsteams worden medewerkers getraind in het signaleren van risico’s en gevraagd om ideeën te bedenken om de veiligheid in de eigen werkeenheid te verbeteren. Sinds de oprichting van het Veiligheidsplatform IJmond is de samenwerking met firma’s op het gebied van veiligheid geïntensiveerd. Medewerkers van firma’s nemen deel aan trainingen en bijeenkomsten over veiligheid en naast directieleden van Tata Steel lopen ook firmadirecteuren inmiddels veiligheidsrondes bij Tata Steel.

Reacties