Tata Steel plaatst monitoren voor onderzoek preventie stofoverlast

Eerste monitor op het terrein van Tata Steel
Foto: Tata Steel

Tata Steel in IJmuiden heeft als proef op een aantal locaties op en in de omgeving van zijn bedrijfsterrein monitoren geplaatst die moeten helpen inzicht te krijgen in de verspreiding van stof.

Het staalbedrijf hoopt aan de hand hiervan de overlast van stof in de omgeving van het bedrijf te kunnen terugdringen. Het gaat om stof dat incidenteel op auto’s en huizen in Wijk aan Zee terechtkomt. Met de proef is een bedrag van 50.000 euro gemoeid. Bij het opzetten van dit systeem wordt samengewerkt met ECN. Na een half jaar vindt de evaluatie van de resultaten plaats.

Goede buur
“We willen als staalbedrijf een goede buur zijn”, zo stelt Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel in IJmuiden. “Dat betekent dat we ons inspannen om de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren. Om overlast van stof in Wijk aan Zee tegen te gaan hebben we eind vorig jaar een hal gebouwd om de verwerking van bepaalde soorten slak overdekt te laten plaatsvinden. Dat heeft een positief effect gehad. Er is echter toch nog sprake van stofoverlast in Wijk aan Zee. Het plaatsen van de monitoren moet ons helpen om een detectiesysteem op te zetten om bronnen van stofoverlast vroegtijdig op te sporen, zodat er preventief kan worden opgetreden. We hopen daarmee stofoverlast verder te kunnen reduceren.”

Reacties